18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Završna konferencija za projektni prijedlog “Dunav nas spaja”

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Iloku je danas održana završna konferencija za projektni prijedlog “Dunav nas spaja”. Projekt je to koji treba povezati pripadnike nacionalnih manjina s područja Vukovarsko-srijemske županije i onih s područja Autonomne pokrajine Vojvodine, ojačati kulturne autonomije nacionalnih manjina  te podignuti svijest i pružiti informacije o položaju, potrebama i pravima nacionalnih manjina, a radi rješavanja zajedničkih izazova na prekograničnom prostoru.

„Ovo je jedan vid institucionalnog povezivanja nacionalnih manjina odnosno zajednica s jedne i druge strane Dunava. Ovo su početni razgovori, a natječaj, vrijedan oko milijun eura od čega se 85 % osigurava iz novca za EU projekte, očekujemo u rujnu ove godine. Ovo je vrlo vrijedan projekt kroz koji ćemo postojeću dobru suradnju još više unaprijediti”, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Kako je kazala Zrinka Čobanković, ravnateljica Razvojne agencije VSŽ, priprema ove projektne ideje traje već dvije godine. Razvojna agencija na tome radi u suradnji sa Županijom i Koordinacijom vijeća nacionalnih manjina s područja VSŽ te partnerima iz Srbije, AP Vojvodinom, Fondom europskih poslova i Hrvatskim narodnim nacionalnim vijećem. „Riječ je o aktivnostima koje će doprinijeti i unaprijediti kvalitetu života nacionalnih manjina i s jedne i s druge strane granice”, kazala je Čobanković.

Adrian Borka iz Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice AP Vojvodine istaknuo je kako je cilj zajedno dati najbolji mogući prijedlog za nacionalne manjine koje žive s jedne i druge strane Dunava. „Želimo zajedno sastaviti projekt koji će dati jedan održivi i djelotvoran rezultat u području kulture i turizma kako bi, kao što kaže i naziv „Dunav nas spaja”, bili još bliži i u većem zajedništvu”, istaknuo je Borka.

Sastanku je nazočio i Aleksandar Nakić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru. „Za sve u životu treba dvoje pa tako i za jedan pristojan normalan život susjeda, u miru, slozi i dobroj suradnji. Bolje imati dobrog susjeda nego lošeg rođaka, kaže jedna naša bačka narodna poslovica, a mi smo na putu da razvijemo suradnju ka jednom višem i boljem cilju da bi naši narodi bolje i sretnije živjeli”, rekao je Aleksandar Nakić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno