3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Završna konferencija “Zaželi – program zapošljavanja žena na području grada Vinkovaca 2”

Više od autora

- vl promo-

Završnom konferencijom održanom u vinkovačkom gradskom kazalištu okončan je projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena na području Grada Vinkovci 2” vrijedan 4.614.850,00 kuna. Sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a trajao je ukupno 18 mjeseci, izvijestila je uvodno voditeljica projekta Andrijana Bojko.

„Ovo nije običan projekt. Ovaj je projekt čin jednog dobrog ljudskog djela gdje se 50 žena skrbilo godinu dana o 362 korisnika. Njihova pomoć i podrška onim najpotrebitijima nije bio samo posao. Bio je to čin empatije, brižnosti i jedne solidarnosti gdje smo povećali socijalnu uključenost i jednake mogućnosti za sve,” istaknula je u ime operativnog provoditelja programa direktorica vinkovačke Razvojne Agencije VIA, Danijela Slipčević.

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Vinkovci koji je imao ulogu obavljati provjeru krajnjih korisnika kako ne bi došlo do dvostrukog financiranja i stvoriti bazu podataka koja je omogućila usmjeravanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije, istaknula je pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković zahvalivši se na podršci. Drugi partner bio je Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vinkovci koji je pružio pomoć u identificiranju žena za formiranje ciljane skupine, a koje su se nalazile u njihovim evidencijama nezaposlenih osoba. Svrha projekta je povećanje zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada jačanjem njihovih znanja i vještina za pružanje potpore i podrške krajnjim korisnicima čime se ispunio glavni cilj samog projekta: omogućiti zapošljavanje žena u gradu Vinkovcima s ciljem smanjenja nezaposlenosti i rizika od siromaštva te povećanja kvalitete života krajnjih korisnika.

„Prezadovoljni smo. Posao je bio u redu. Samo da se nastavi. Korisnici su zadovoljni, mi smo prezadovoljne. Imam 60 godina. U ovim godinama, naći posao, to ipak nešto znači u životu,” podijelila je svoje iskustvo Ana Buinac koja je našla zaposlenje na godinu dana u okviru Zaželi 2 projekta.

„Zadovoljni su što se tiče tog projekta, dapače, da se nastavi i dalje. Mi smo kao dio njihove obitelji jako dugo, već treću godinu idemo kod njih, tako da su malo nesretni za sada što se prekida,” potvrdila je mišljenja korisnika Anica Begčević. Provedbom su pružile pomoć u skrbi za starije osobe putem izvaninstitucionalnih oblika pomoći kroz kvalitetnu, dostupnu brigu, čime se jača osjećaj pripadnosti i identiteta starijih osoba, a samim tim omogućava im se društvena socijalizacija i osjećaj pripadnosti društvu.


Gradonačelnik Bosančić: Hvala i doviđenja dogodine na projektu Zaželi 3

„Hvala vam što ste kroz Projekt Zaželi 2 predstavljale Grad Vinkovce. Puno je obitelji našlo rješenje za problem gdje su naši stari i nemoćni ostali sami u svojim obiteljskim kućama, njihovi mladi su negdje dalje u nekom drugom gradu ili ne žive zajedno i ovo je jedna izvrsna prilika kako pomoći svojim sugrađanima. Međutim bila je izvrsna prilika i za 50 žena koje su se uspjele kroz projekt Zaželi zaposliti te ostvariti svoju plaću i istovremeno naučiti neke nove vještine. Zahvaljujem se svima koji su radili u ime nas kao pokretača projekta i u ime svih 362 korisnika te se nadam da ćemo vrlo brzo krenuti s projektom Zaželi 3 i doći u priliku da ponovno budemo, u svim tim obiteljskim kućama, a istovremeno da sve ove naše djelatnice ponovno nađu svoje zaposlenje,” rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić u ime Grada Vinkovaca, nositelja programa.

Podsjetimo, njihovo je zaposlenje uključivalo pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, nabavci lijekova, plaćanju računa, ali i pomoći kroz razgovor i socijalno uključivanje u društvo.

Dodajmo na kraju da su, osim pomoći, kroz projekt nabavljene i isporučene potrepštine za održavanje čistoće u kući te osobne higijene za 362 krajnjih korisnika svaki mjesec tijekom 12 mjeseci. U tu svrhu, tijekom trajanja projekta, podijeljeno je više od 3600 takvih paketa.

Ovaj projekt je imao višestruk utjecaj, jer osim što je osigurao kontinuiranu pomoć i podršku krajnjim korisnicima u trajanju od 12 mjeseci, pružio je i 3 programa osposobljavanja za pripadnice ciljane skupine. Već prema željama i afinitetima osposobljene su za poslove njegovateljice starijih i nemoćnih, gerontodomaćice i slastičarke s ciljem stvaranja mogućnosti zapošljavanja i konkurentnosti na tržištu rada po završetku projekta. Žene su time ojačale svoja znanja, vještine i samopouzdanje, motivirane su i postaju socijalno uključene, a tim i aktivne članice društva u cjelini, što im daje dodatan poticaj i širi spektar mogućnosti zapošljavanja odnosno samozapošljavanja.

Dugoročni učinak ovog projekta vidljiv je u području doprinosa osiguravanju pomoći starijim i nemoćnim osobama koji su slabijeg imovinskog stanja te osobama s invaliditetom i bolesnim osobama kao i ženama koje su bile zaposlene kroz projekt čime su povećale svoju zapošljivost, osposobile se dodatnim znanjima i vještinama te će tako bolje konkurirati na tržištu rada i nakon završetka projekta. Vidljivost je povećana opremanjem žena zimskom jaknom, vjetrovkom, kišobranom, ruksakom, a sve s oznakama projekta.

S obzirom na povratne informacije, projekt Zaželi 3 najavljen je iz Grada Vinkovaca već za drugi kvartal 2022. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno