Foto: Hrvatski radio Vukovar

Posljednji dani najhladnijeg mjeseca u godini  2009. trenuci su koji su zauvijek promijenili život Milanu M. U najboljim godinama, u dobi od 28 godina, teško je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila 21.1.2009. godine na cesti Vukovar-Osijek. Prema tužbi hitna ga je prevezla u vukovarsku bolnicu gdje mu je postavljena kriva dijagnoza, nije podvrgnut snimanju premda se žalio na izrazito jake bolove i nemogućnost pomicanja udova, a propušteno je utvrditi da je došlo do frakture vratnih kralježaka. Za vrijeme boravka na odjelu ortopedije Opće Vukovarske bolnice u vremenu od 1:20 do 15:15 sati stanje mu se naglo pogoršalo, oštećena je leđna moždina i hitno je prevezen u KBC Osijek gdje je podvrgnut operaciji.

Zbog liječničke pogreške Milanu M. Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar mora isplatiti odštetu od 1.220.500 kuna odštete sa zateznim kamatama. Njegovim roditeljima bolnica mora isplatiti svakom po 330.000 kuna, a za troškove sudskog procesa oštećenom vukovarska bolnica mora isplatiti 227.864,44 kune te njegovim roditeljima po 55.657,08 kuna. Sve to gore navedeno je nepravomoćna presuda Općinskog suda Vukovar donesena krajem prošlog tjedna.

Bolnica se preko odvjetnika protivila tužbi smatrajući da ne postoji odgovornost bolnice i ne vide nijedan propust ili pogrešku navodeći da je oštećeniku pružena potpuna medicinska usluga u skladu s pravilima struke. No, drugačijeg mišljenja bio je Općinski sud Vukovar koji je donio presudu kako je bolnica odgovorna za Milanovo pogoršanje zdravstvenog stanja. Sudski medicinski vještak naveo je u svom nalazu i mišljenju da je kao posljedica prometne nesreće nastao prijelom lukova dva vratna kralješka.

Zadobivene prijelome trebalo je imobilizirati čvrstim ovratnikom i dokazati odgovarajućom dijagnostičkom pretragom. Da nije došlo do iščašenja kralježaka, uz ispravnu dijagnostiku prijelom bi bio operiran u istoj ustanovi i ne bi bilo ovakvog neurološkog deficita, pojašnjava vještak, kao i da se prilikom ovakvih ozljeda na licu mjesta stavlja tvrdi transportni ovratnik „Philadelphia”.

Prema mišljenju vještaka do iščašenja kod tužitelja ne bi došlo da mu je isti ovratnik stavljen u bilo koje vrijeme dok je boravio u vukovarskoj bolnici. Nažalost, stanje mu je trajno pogoršano i nema nikakve mogućnosti rehabilitacije, prenosi Glas Slavonije.

Kod Milana su, s obzirom na kretanje u invalidskim kolicima, deformirane šake te način hoda, a postoji i narušenost teškog stupnja. Vještak je mišljenja da se može samostalno kretati samo u invalidskim kolicima, na kratke relacije i na štakama.

Foto: ilustracija