14 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Zbog poskupljenja energenata prijeti zatvaranje privatnih domova?

Više od autora

- vl promo-

Poskupljenje energenata već je vidljivo na računima za prve mjesece u ovoj godini, a udar na novčanik spazili su i predstavnici obiteljskih domova koji su u strahu od mogućih zatvaranja i gubitaka radnih mjesta te su apelima reagirali prema javnosti. 

Enormno povećanje cijena plina pogodilo je prvotno poslovne korisnike pa tako i obiteljske domove. Iz Udruge obiteljskih domova istaknuli su kako bez odlučne intervencije hrvatske Vlade postaje neizvjestan smještaj za više tisuća korisnika. Na adrese predstavnika obiteljskih domova pristigli su računi za mjesec sječanj čiji su iznosi višestruko premašili usporedive račune za isti mjesec prethodne godine.

Iz Udruge su naveli primjer jednog računa čiji je iznos gotovo 50 tisuća kuna za mjesec sječanj, što, kako kažu, ukazuje na nelogičnost Vladine subvencije u iznosu od tisuću kuna za obiteljske domove, a koja je donesena u paketu mjera vezanim za povećanje cijena energenata. Smatraju kako je potrebno poduzeti odlučnije poteze i kroz dodatni paket mjera subvencionirati cijene energenata na način da se u potpunosti neutralizira povećanje cijene u odnosu na prethodne godine.

Uzimajući za primjer račun od 50 tisuća kuna, a imajući u vidu da obiteljski domovi skrbe za do najviše 20 korisnika koji plaćaju troškove svog smještaja, jednostavnom računicom dolazi se do zaključka da bi 2 i pol tisuće kune mjesečno po korisniku odlazilo samo na grijanje.

O udaru na obiteljske domove osvrnula se i predsjednica Udruge za informiranje, širenje i razvoj socijalnih usluga za starije osobe „starKA” Sabina Angelina Latin, koja je istaknula kako domovi, ni privatni ni javni, ne mogu podnijeti taj teret jer se radi o izrazito visokim poskupljenjima.

“Na udaru su krajnji korisnici i ono što mi sugeriramo jest da se sufinancijama uključe županije i da pronađu modele kako pomoći ljudima u privatnim domovima, kao što se sufinanciraju javni”, istaknula je Latin. Predstavnici obiteljskih domova kažu kako će, ukoliko se ne poduzmu žurni koraci, doći do zatvaranja brojnih domova i gubitaka radnih mjesta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno