29 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Zbog poskupljenja vatrogasna mjera privatnim vrtićima koje pohađa 500 djece

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Velikoj vijećnici u tijeku je 9. sjednica Gradskog vijeća grada Vinkovaca. Na samom početku raspravljalo se o dvije gradske ustanove, Dječjem vrtiću Vinkovci i Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. 

Gradonačelnik Ivan Bosančić, osvrnuvši se na temu predškolskoga odgoja rekao je kako je neophodna pomoć vrtićima, koji se u ovom trenutku bore s porastom cijena energenata i hrane, čega smo svjedoci i u svojim domovima. „Na ovu našu ekonomsku cijenu vrlo je teško održati kontinuitet i stvoriti uvjete, a da ne budu u minusu. Zato smo htjeli pomoći jednom vatrogasnom mjerom u ovome trenutku privatnim vrtićima, a na jednoj od sljedećih sjednica Gradskoga vijeća raspravljat ćemo o ekonomskoj cijeni koja jednostavno mora ići gore, moramo stvoriti uvjete da normalno funkcioniraju i privatni dječji vrtići”, rekao je gradonačelnik.

Napomenuo je kako je u ovom trenutku u vinkovačkim vrtićima gotovo tisuću djece, polovina ih je u privatnim vrtićima i to je pokazatelj koliko i oni doprinose da bi svatko imao mjesto u vrtiću.

„Ova subvencija isključivo ide privatnim vrtićima jer oni imaju ekonomsku cijenu koja je određena od strane grada i ne mogu ju dizati, a troškovi iznimno rastu. Tu dolazimo do problema koji želimo riješiti kako bi oni mogli u konačnici normalno funkcionirati. Mislimo da će nas to koštati preko 700 tisuća kuna. To je velika suma novca, međutim moramo voditi računa da se tu ipak radi o 500 djece”, dodao je.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar rekla je kako su prihodi u prošloj godini bili oko 10 milijuna kuna, a rashodi slični tome. Uglavnom se sredstva troše na nabavku osnovnih sredstava za rad, plaće djelatnika i na potrebna sredstva koja su potrebna za svakodnevno funkcioniranje.

„Primjetno je da su cijene veće, samo što je kod nas dobra stvar što Grad sufinancira svaki taj manjak koji se pojavi tako da mi nemamo neko opterećenje kao što to imaju privatni vrtići i neke druge ustanove. Prošle smo godine predali zahtjev za natječaj za produženi boravak, međutim kod nas još uvijek ne postoji interes za to. Proveli smo četiri ankete među roditeljima tijekom ovog mog mandata koje su pokazale da je interes jako mali”, ispričala nam je Suzana Zidar. Pojasnila je i kako je u planu izgradnja novog dječjeg vrtića za koji je projektna dokumentacija već završena: „O detaljima još nisam sigurna jer treba prvo odrediti dobru lokaciju s obzirom na to da se radi o skučenom prostoru, ali u svakom slučaju planiramo obnovu i dogradnju nekih vrtića koji su u našem vlasništvu”.

O većim iznosima subvencije po djetetu u privatnim vrtićima pričala je i pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković. Rekla je kako je Grad Vinkovci još 2015. godine, ali i ranijih godina formirao odluku kojom je definirao ekonomsku cijenu vrtića i kojom je ograničio privatne vrtiće s iznosom koji oni mogu naplaćivati od roditelja.

„Ta se cijena nije mijenjala jedan duži period. Imali smo sada razdoblje koronavirusa, ali i poskupljenja energenata i prehrambenih artikala pa smo na ovaj način odlučili izaći u susret privatnim vrtićima u narednom razdoblju od šest mjeseci za koje vrijeme ćemo formirati jednu novu odluku o sufinanciranju smještaja djece i u privatnim, ali i vrtićima našeg Dječjeg vrtića Vinkovci. Pred nama je zadatak da s jedne strane zaštitimo roditelje, da pronađemo model koji će nama biti financijski izdržljiv, a koji će za roditelje biti prihvatljiv. Mi zapravo čitavo vrijeme plaćamo dio cijene smještaja djece u vrtićima čiji osnivač nije Grad Vinkovci”, istaknula je Vinković.

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci četvrtu godinu već tradicionalno ima video izvješće kojim svoj rad prezentira  Gradskom vijeću.

„Ono što je zanimljivo shvatili smo da se broj korisnika povećao za 150 u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu i sada iznosi 7184. Oko 200 događanja koje smo organizirali privuklo je oko 14 tisuća posjetitelja, a nemoguće ih je prepričati u narativnom obliku pa smo sve to upriličili slikama i video uradcima iz knjižnice gdje se može vidjeti kako je to sve izgledalo”, pojasnila je ravnateljica Vedrana Lugić.

Kroz Knjižnicu je prošlu godinu prošlo preko 75 tisuća posjetitelja, što na događanjima, što na izložbama. Drugim riječima, to je oko 250 posjetitelja dnevno. Sve je to prikazano u izvješću koje traje 14 minuta, bit će dostupno nakon sjednice Gradskog vijeća, a moći će se pogledati i na njihovoj stranici te društvenim mrežama.

Iako su bili uvršteni, na početku sjednice većinom glasova s dnevnog reda skinuto je nekoliko oporbenih prijedloga.

Komentirajući to gradonačelnik Bosančić rekao je kako se navedeni prijedlozi oporbenih vijećnika već nalaze unutar proračuna i izvršenja unutar gradskih odjela. Većina se već zbiva i bit će ostvarena unutar ove godine, a jedan dio prijedloga je izravno vezan za proračun i oni se trebaju predlagati u onom trenutku u kojem se donosi proračun i rebalans. „Izlaziti u sredini godine s određenim prijedlozima nema težinu jer u ovom trenutku ne donosimo niti proračun niti rebalans tako da ih pozivam da budu malo aktivniji i više sudjeluju u trenutku kad se bude donosio proračun pa onda možemo raspravljati o takvim točkama”, rekao je gradonačelnik.

Između ostaloga, istaknuo je kako u ovom trenutku nije moguće da prirez u gradu bude 0 posto. Grad, kaže, iznimno puno intervenira i u gospodarstvo tako da vode računa da prihodovna strana bude uravnotežena s onom rashodovnom kako bi se moglo pomoći građanima.

Kada je riječ o pomoći višečlanim obiteljima, kazao je kako je Grad imao građevinska zemljišta koja su bila iznimno povlaštena kod kupovine za višečlane obitelji i planiraju to raditi i u budućnosti. Prijedlozi za kupnju kuća trenutno se ne uzimaju u obzir jer proračun nije toliki. „Moramo voditi računa da se nešto mora platiti i kada se kupuje, a od kuda, to se već mora namaknuti na jedan određen način. Kuća danas u Vinkovcima nije baš jeftina da bi se kupila za stotinjak tisuća kuna”, riječi su Bosančića.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno