Počinje sezona pripremanja zimnice. Vinkovačka tržnica prepuna je povrća kojim već tradicionalno svake jeseni punimo teglice u kojima uživa cijela obitelj, no za njih će domaćice i ove godine morati posegnuti dublje u džep.
“Nama je zimnica tradicija. Još od malih nogu sam s mamom i bakom pripremala ajvar, ukiseljenje paprike i kuhanu rajčicu, a sve recepte sam pokušala prenijeti i na svoju djecu i unuke. Međutim, toga više nema. U većini kuća to se više uopće ne radi, a i cijene su puno skuplje, pa je postalo neisplativo”, govori nam Ana iz Cerne koju smo jedno kišno jutro zatekli na tržnici u prodaji svojih plodova vrijednog rada. U njezinoj ponudi može se pronaći svega – od mrkve, luka i salate do paprike i rajčice koje su ovih dana glavne zvijezde tržnice. Iako ćete ih pronaći na gotovom svakom štandu, njihove cijene su nešto veće od onih na kakve smo navikli prethodnih godina. Zbog toga su kasnoljetne gužve na tržnici rijedak prizor.
Domaće je domaće – slažu se apsolutno svi. Proizvodi uzgojeni na selu, uz puno uloženog truda i brige, daleko su kvalitetniji od onih koje možemo pronaći u trgovačkim centrima. Međutim, naša kupovna moć sve više slabi, cijene rastu, pa plodovi domaćih poljoprivrednika ostaju u sjeni. Samo je rajčica u odnosu na prošlu godinu u prosjeku 35 posto skuplja. Skočila je i cijena krastavaca, rog paprike, patlidžana. Zbog suše je povrće posvuda poskupjelo, a nekih kultura niti nema. Pripremanje zimnice ove godine nije baš isplativo. Cijene variraju u cijeloj Hrvatskoj, a Vinkovci su i dalje jedni od najjeftinijih kada je u pitanju kupovina domaćeg povrća. Cijena rajčice na našoj tržnici kreće se između šest i osam kuna, prosječna cijena krastavaca kornišona je šest kuna, rog papriku naći ćete po cijeni od osam ili 10 kuna, dok paprika babura košta uglavnom sedam ili osam kuna. Uz skuplje namirnice, osobito ulje čije su cijene u kratkom vremenu “skočile u nebo”, ocat, šećer, vodu, teglice i ostalo, uistinu je brojnim domaćicama jednostavno preskupo ove godine raditi zimnicu.
Naša sugovornica Ana potvrdila nam je da kupaca još nema toliko. Prodajom je relativno zadovoljna, kaže kako uspije prodati dosta toga, no daleko je to od onoga kako je bilo prijašnjih godina. Kako zbog cijena, tako i zbog činjenice da su zimnice danas puno manje atraktivne nego što su to bile prije. “Na prste jedne ruke mogu nabrojati žene koje su došle kupiti povrće za zimnicu. Kažu lakše im je kupiti gotove teglice u trgovini, ne isplati im se da same rade”, napominje Ana te dodaje kako bi domaći proizvodi trebali imati prednost jer ljudi znaju što kupuju i jedu. Ali trgovine im svojim niskim cijenama ruše dobru ponudu.
Obilazeći “trbuh grada Vinkovaca” tek na dva štanda smo vidjeli već gotove zimnice. Nekoliko teglica ajvara, kiselih krastavaca i ukeseljenih paprika te nekoliko boca kuhane rajčice trenutno je cijela ponuda koju možete pronaći. Neki kažu kako je sezona tek na početku, pa se očekuje još tegli i zimnica, dok drugi tvrde kako se jednostavno nikome ne isplati praviti, tako ni našim gospodarstvenicima koji bi ih onda prodavali po puno većim cijenama. Prošle godine pisali smo kako će domaćicama biti teško odlučiti praviti ili kupiti zimnicu. Napraviti kvalitetnu, ali skuplju ili kupiti jeftiniju i riskirati. Situacija je ove jeseni gotovo pa identična.
Bilo kako bilo, činjenica je da sve manje uživamo u zimnicama, sve manje radimo ono što su radile naše mame i bake. Život na selu više nije što je nekada bio, a praviti domaću zimnicu jedna je od stvari od koje smo se već pomalo i odviknuli. Naši lokalni proizvođači ne odustaju od svoga povrća u koje su uložili jako puno truda i vremena, a mi se nadamo kako će nam se, upravo zahvaljujući njima, ipak vratiti navika pravljenja domaćih zimnica, kako će se vratiti onaj dobro nam znani miris kuhane rajčice, hrskanje kiselih krastavaca pod zubima i ono bez čega nam nijedna zima nije mogla proći – zalihe ajvara u našim smočnicama.
Razmišljate praviti domaći ajvar? Jedna teglica koštat će vas oko 32 kune
Iako nije isplativo, domaće je ipak domaće. Kvalitetna je neupitna, pa se brojne domaćice, unatoč visokim cijenama, ipak odlučuju na pravljenje zimnice. Najskuplje će biti napraviti ajvar. Prema prosječnim hrvatskim cijenama, za deset teglica trebat će 15 kilograma rog paprike, pet kilograma patlidžana i gotovo dvije i pol litre poskupjelog ulja. Samo namirnice, bez skupljeg plina, stajat će 324 kune, odnosno, jedna teglica izaći će 32 kune. Istodobno, u dućanima se nudi za 10-tak kuna manje.