Vatrogasne snage nastavile su s intervencijama na potresom pogođenim područjima, ali sa znatno smanjenim intenzitetom zbog vremenskih uvjeta, priopćila je danas Hrvatska vatrogasna zajednica.
Vatrogasci iz cijele Hrvatske od prvoga su dana na terenu na Banovini. Radili na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova i osiguravanju ruševnih zgrada. Odrađivale su se one intervencije koje su bile žurne i uvjetovale sanaciju objekta (najčešće krovova), kako ne bi vremenske nepogode uzrokovale još veće štete.
Sukladno situaciji na terenu, ističe se, otpušten je jedan dio vatrogasaca te se na terenu nalazi potreban broj vatrogasaca za trenutnu situaciju. Zbog navedenih vremenskih prilika smanjen je broj intervencija i potreba za vozilima za rad na visini i specijalnim kranovima, koji će se s poboljšanjem vremenskih prilika ponovno povećati.
Prema trenutačno obrađenim podacima, navodi se, od 28. prosinca 2020. do 11. siječnja 2021. na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 7.152 vatrogasca s 1.931 vatrogasnim vozilom, a odrađeno je 8.243 intervencija.
Među prvima na Banovinu je otišla i ekipa vatrogasaca s područja Vukovarsko-srijemske županije, pripadnika JVP Vinkovci i JVP Vukovar, koja je na terenu provela nekoliko dana. Za sada, ističe, Krešimir Jelić, zamjenik zapovjednika JVP Vinkovci, nove ekipe nisu upućivane na Banovinu, a ako poziv stigne vatrogasci su spremni.