19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

“Zbornici” nagrada za najbolji debitantski film na 50. FEST-u

Više od autora

- vl promo-

Film “Zbornica” scenaristice i redateljice Sonje Tarokić te producentice Ankice Jurić Tilić osvojio je nagradu ‘Najbolji debi’ na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu FEST koji se održao od 25. veljače do 6. ožujka.

Kako je naveo žiri, priznanje je otišlo “redateljici koja je bila dovoljno hrabra i smjela da smjesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, istovremeno uspjevši stvoriti toliko originalno ostvarenje, koje može poslužiti kao metafora za stanje današnjeg društva”.

“Silno mi je drago da smo uopće pozvani na FEST, na festival s ogromnom tradicijom, i to je cijeloj filmskoj ekipi puno značilo. Ogromno hvala za ovu prekrasnu nagradu, jako sam iznenađena”, rekla je redateljica Sonja Tarokić u video poruci emitiranoj na svečanom zatvaranju jubilarnog 50. FEST-a održanog u beogradskoj Kombank dvorani.

Zbornica je bila u konkurenciji među 20 filmova u glavnom natjecateljskom programu, a projekciji održanoj ranije ovoga tjedna prisustvovale su redateljica Sonja Tarokić i glavna glumica Marina Redžepović.

Debitantski film Sonje Tarokić nedavno je osvojio nagradu Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Zbornica je dobitnik i dvaju posebnih priznanja žirija na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma i na Zagreb film festivalu.

Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame kao drama o borbi pojedinke unutar hrvatskog školskog sustava. Uz Marinu Redžepović, koja glumi novu pedagogicu Anamariju, glumački ansambl čine i Nives Ivanković u ulozi Vedrane, ravnateljice škole čvrste ruke, Stojan Matavulj koji glumi problematičnog profesora povijesti, te Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz, Barbara Nola, Filip Juričić, Igor Kovač i mnogi drugi.

Najbolji film 50. FEST-a je “Nitram” u režiji Justina Kurzela, nagrada za najbolju režiju pripala je filmu “Sestre” redateljice Dine Dume, a počasnu nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dobio je čuveni američki producent Dean Devlin. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno