“Frku” znate, to je pjesma kojagovori o stvarima koje se ne čine posebno ugodnima za razgovor pa stoga često isama zabavna glazba zazire od njih. Međutim, ne i Zdenka Kovačiček, žena velike karijere i moćnog glasa, zaštitni znak naše glazbene scene, ona koja se provjereno ne boji budućnosti ni provokativnog sadržaja. Od prve Frke snimane 1981. godine pa do verzije koju su u novim aranžmanima oživjeli Nipplepeople i sve do “Jutarnje frke” prošlo je puno toga, ali avangardni ipomaknut gard i zvuk stoje i dalje. Zanimljivo, Zdenka je s “Frkom” nastupila na Zagrebačkom festivalu, a tekst pjesme koji je za to doba bio provokativan i kontroverzan morao prilagođavati mainstream publici jer Zdenka je uvijek bila dva koraka ispred svog vremena. Između tog nastupa i ponovnog nastupanja na ZF-u prošlo je punih 19 godina, a na svom sljedećem nastupu u sklopu festivala Zdenka se predstavila pjesmom “Vrati se u moje dane” koja je obilježila uspješnu njenu suradnju s tekstopiscem i autorom Markom Tomasovićem – bila je to dobitna kombinacija jer je prema glasovima publike “Vrati se u moje dane” nagrađena Grand Prix nagradom.

Od te pobjede do novog nastupa na Zagrebačkom festivalu proći će još jednom 19 godina. Marko i Zdenka ponovno su se našli i u siječnju 2019. – Marko kaoautor, a Zdenka kako glas – nastupaju s pjesmom “Jutarnja frka”  na 66.po redu Zagrebačkom festivalu koji će se održati u 25. siječnja 2019., a koji je još sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća krenuo ispunjavati program Televizije Zagreb. Drugim riječima, kada je Zdenka bila djevojčica i kada je sanjala o tome kako će postati pjevačica gledala je na televiziji snimku raskošnih prezentacija zabavnih festivalskih pjesama koje su snimane u tadašnjoj dvorani Istra, na mjestu današnjeg kazališta ZKM.

“Nakonšto smo snimili pjesmu “Jutarnja frka” odlučili smo da idemo raditi novialbum. Shvatila sam da više nema smisla donositi odluke o tome kako prestajem pjevati – to sam već rekla nekoliko puta, ali čim mi se ponudi neki novi,zanimljivi projekt oduševim se i prihvatim”, rekla nam je Zdenka.

A, razloga za ne odustajanje ima dosta i svi su vezani za lijepe događaje iz2017. i 2018. godine koji su dodatno začinili Zdenkinu i ovako vrlo plodnu karijeru.

Njen prvi album “Zdenka Kovačiček” iz 1978. godine postao jedan od najtraženijih na svjetskom tržištu vinyla, ove godine  primila je nagradu “Večernjakova ruža” za glazbenicu godine, potom nagradu “Fender” za životno djelo, nominaciju Hrvatskog glumišta za ulogu Elle Fitzgerald u predstavi “Ella i Marilyn”.

U studenom 2017. godine Zdenki je uručena nagrada ELLE STYLE AWARDS za životno djelo,a uz sve to posebno joj, kao što bi to bilo i svakoj ženi koja voli lijepe stvari, zadovoljstvo predstavlja činjenica da je njen glas u pjesmi “Elektra” u veličanstvenom Grand Palaisu u Parizu ozvučio defile revije velikog Karla Lagerfelda za Chanel.

Uz sve to, u kazalištu Komedija obilježila je 50. rođendan pjevačke karijerepredstavom “Priča o Janis”, a potom je tom zlatnom jubileju pridružila jošjedno desetljeće kvalitetne zabavne glazbe. Prošle je godine u ovo vrijeme u društvu eminentnih kolega svih generacija plesala “dijamantni pir” u Lisinskom.

Zdenka Kovačiček definitivno je jedna od najznačajnijih osoba na našoj umjetničkoj sceni. S vremenom je stekla epitet “žene za sva vremena” po pjesmi koja joj je obilježila karijeru. No možda je prerano za zaključke da je upravo riječ o toj pjesmi. Možda je to ipak “Frka”, “Jutarnja frka” to uvjerljivo sugerira.

Video “Jutarnja frka” potpisuje Irena Ščurić. Glazbu i stihove  Marko Tomasović, aaranžmane je uredio HrvojGrčević. Sve zajedno odvija se pod okriljem Dancing Bear.