Ministar financija Zdravko Marić poručio je da građani s kunskim kreditima neće imati trošak prilikom njihove zamjene u eurske po uvođenju zajedničke europske valute u Hrvatskoj, a ne očekuje ni znatnije dizanje opće razine cijena nakon uvođenja eura.

Upitan u emisiji RTL televizije “RTL danas” drži li opravdanim strah od poskupljenja po uvođenju eura, Marić je odgovorio kako ne očekuje znatnije dizanje opće razine cijena te da bi neka poskupljenja mogla nastati zbog “zaokruživanja cijena na više”, no da analize iz zadnjih krugova proširenja eurozone pokazuju jednokratan utjecaj na rast cijena od 0,23 posto. Dodao je i kako će pet mjeseci prije uvođenja eura, a nakon što bude poznat tečaj konverzije za koji se očekuje da bi mogao biti oko onoga utvrđena paritetom, biti uvedena obveza iskazivanja dualnih cijena.

Na pitanje što će biti s kunskim kreditima i na čiji trošak će oni biti konvertirani u eurske, odgovorio je da “građani neće imati troška” te da će se kunski krediti “samo rekalkulirati u euro”. Dodao je kako neće biti potrebe ni za izmjenama ugovora, a da će eventualni trošak snositi banke.