Iz izvješća županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama vidljivo je kako je frekvencija tranzitnog prometa kroz Vukovarsko-srijemsku županiju povećana i prijedlog je Savjeta da se prema uzoru na susjedne zemlje uvede zabrana prometa teških kamiona vikendom. “Najveći je problem tranzicija kroz našu županiju, preko graničnih prijelaza Bajakovo i Tovarnik, tu imamo najviše prometnih čepova, posebice vikendom, i ljudi se zbog toga najviše žale. Naša je želja, ali i velika potreba, zabraniti promet teških kamiona vikendom, kao što su to učinile i susjedne europske zemlje. Ali to ne možemo učiniti mi, odluku bi trebala donijeti Vlada Republike Hrvatske na razini cijele države”, ističe zamjenik župana Josip Dabro, ujedno i predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama naše županije, koja je smještena na čvorištu cestovnih pravaca, na vrlo frekventnom prometnom koridoru s istoka prema zapadu.

Kroz našu županiju prolazi i autocesta Zagreb – Lipovac, koja vodi do graničnog prijelaza sa Srbijom. Bajakovo je najprometniji i najveći granični prijelaz u Hrvatskoj i jedna od najfrekventnijih točaka na putu koji povezuje zapadnu i istočnu Europu. Njime godišnje prođe više od dva milijuna vozila s više od 6,5 milijuna putnika.

Gužve su, posebice u ljetnim mjesecima za vrijeme godišnjih odmora, danonoćne i na prelazak granice, iako su tada otvorena 24 traka, često se satima čeka u kilometarskim kolonama. Jedno je od ključnih rješenja za rasterećenje Bajakova, ističe Dabro, piše Glas Slavonije, gradnja Autoparka Lipovac s uređenom infrastrukturom, gdje bi kamioni silazili s autoceste, sređivali dokumentaciju, carinu, špediciju, vozači se okrijepili. “Uvođenjem zabrane teretnog prometa vikendom rasteretili bi naše preopterećene granične prijelaze. I PU vukovarsko-srijemska poslala je dopis Ministarstvu prometa i MUP-u, ali nisu se očitovali. Naravno da postoje i određeni lobiji kojima to ne odgovara, ali politika mora zauzeti stav i uskladiti zakon s drugim europskim zemljama koje ga imaju na razini države. Inicijativa kreće iz Vukovarsko-srijemske županije, pa ćemo vidjeti”, objašnjava Dabro.

Kada bi se ova inicijativa provela u djelo, to bi značilo da bi promet za kamione bio prekinut petkom u 22 sata i to bi trajalo sve do nedjelje u 22 sata.