5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Zemljani radovi na izgradnji obilaznice Apševci-Lipovac u završnoj fazi

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Radovi na izgradnji obilaznice Apševaca i Lipovca koji su započeli u veljači prošle godine odvijaju se u skladu s dinamičkim planom i rokovima projekta, priopćili su danas iz Hrvatskih cesta.

Završeni su svi pripremni radovi na trasi. Zemljani radovi, odnosno uređenje temeljnog tla je u završnoj fazi na 95% trase, dok je izrada nasipa na preko 90% trase. Završni sloj nasipa izveden je na 60% trase, izrada posteljice na 45%. Kolničke konstrukcije, odnosno izrada nosivog sloja od kamena je na 25% trase. Kod odvodnje, u izgradnji su cijevni propusti na glavnoj trasi i spojnoj cesti kao i pločasti propust na glavnoj trasi na kojem su u tijeku armirano-betonski radovi.

Na mostu Bosut izvedeni su svi glavni armirano-betonski radovi na donjem ustroju, a u četvrtak, 23. ožujka, započela je i montaža čelične konstrukcije mosta.

“Dovršetkom ove obilaznice duljine 4,2 kilometra zaobići će se dionica državne ceste kroz naselja Apševci i Lipovac koja je identificirana kao crna točka. Svrha ovog projekta je poboljšanje cestovne sigurnosti te time i smanjenje broja nesreća s materijalnom štetom, smanjenje broja ozlijeđenih i poginulih na državnim cestama. Također, cesta povezuje postojeći čvor Lipovac na autocesti A3 (dio TEN T osnovne mreže) te se na taj način poboljšava povezanost sekundarnih i tercijarnih čvorišta sa TEN-T mrežom. Dodatno, navedenim projektom smanjuje se prometno zagušenje i negativni ekološki utjecaji, prilagođava se klimatskim promjenama te povećava konkurentnosti lokalnih ekonomija putem bolje pristupačnosti drugim tržištima korištenjem novog prometnog spoja”, kažu iz HC-a.


Podsjećaju i kako je ugovor za izgradnju potpisan sa Zajednicom ponuditelja PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste Slavonski Brod, u iznosu 75.900.513,53 kn bez PDV, s rokom izvršenja od 18 mjeseci, dok je ugovor za nadzor nad izgradnjom potpisan s Institutom IGH Zagreb, u iznosu od 2.243.262,00 kn. Izvođač je uveden u posao 9. veljače 2022. godine.

Bitno je i naglasiti kako je projekt sufinanciran EU sredstvima. Naime, 30.ožujka 2021.godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje Agencije za financiranje i Ugovaranje projekata EU, te Hrvatskih cesta. Razdoblje provedbe Projekta određeno je od 01.12.2020. do 30.09.2023, dok ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 106.069.667,20 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno