Kontaktirajte nas

Slavonija

Žene u fokusu

Objavljeno

-

Javna tribina s ciljem predstavljanja projekta “Žene u fokusu” održana je prošli tjedan u Domu kluture u Starim Jankovcima. Okupljene je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Boris Dragičević koji se tom prilikom osvrnuo na vrlo uspješnu provedbu prethodne faze poziva Zaželi te je zaposlenim ženama kao i projektnom timu zaželio puno uspjeha u izvršavanju aktivnosti projekta Žene u fokusu.

Voditeljica projekta Tanja Vidović kroz prezentaciju je predstavila aktivnosti projekta, kao recimo zapošljavanje 35 žena s područja Općine Stari Jankovci koje će u razdoblju od 12 mjeseci skrbiti o minimalno 210 krajnjih korisnika, odnosno osobama starije životne dobi i osobama u nepovoljnom položaju. 

Ukupno 20 od 35 zaposlenih žena će pohađati program osposobljavanja za gerontodomaćicu. Voditeljica projekta naglasila je da je provedbom projekta omogućena podrška te pristup tržištu rada i zapošljavanje, kao i uključenje u život zajednice žena, pridonosi se ublažavanju posljedica dugotrajne nezaposlenosti žena, rizika od izoliranosti i osamljenosti krajnjih korisnika te povećanju razine kvalitete života svih sudionika projekta, ali i šire društvene zajednice. Nositelj projekta je Općina Stari Jankovci, a projekt se provodi u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Vinkovci, Centrom za socijalnu skrb Vinkovci te Udrugom “Zlatna dob” Stari Jankovci. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Sredstva su odobrena u sklopu 1. Odluke o financiranju koja je donesena 16. lipnja 2020. godine, od strane Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Intenzitet potpore je 100 posto prihvatljivih troškova, odnosno prijavitelj i partneri nisu dužni osigurati sufinanciranje projekta iz vlastitih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 3.147.700 kuna.

Aktualno

Vinkovački vodovod i kanalizacija slavi 50 godina postojanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    886 pregleda

Tvrtka Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. (VVK) prigodnom je svečanošću danas obilježila svoj veliki jubilej – 50 godina djelovanja. U nazočnosti prvog direktora VVK Zvonimira Luburića, uvodno je okupljene pozdravio direktor Ivan Rimac, a okupljenima su se obratili i gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik Skupštine VVK Ivan Bosančić, župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos. Tijekom svečanosti predstavljena je i knjiga „50 godina Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije – od malog gradskog poduzeća do regionalnog lidera“, autora mr. Vladimira Ćirića te prikazan prigodni film o VVK u produkciji Plave Vinkovačke TV.

„Izuzetna mi je čast što sam na čelu tvrtku koja ima tako veliki ugled i tradiciju, ne samo na području Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, nego i šire. Prvih 50 godina obilježio je projekt Regionalan vodovod jer su se realizacijom tog projekta stvorile su se pretpostavke da preko 100 tisuća stanovnika na našem području ima kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu iz Sikirevaca. Koristim ovu priliku da zahvalim svima koji su dali obol u ovih 50 godina, partnerima, Hrvatskim vodama, ministarstvima, gradu Vinkovcima, Vukovarsko-srijemskoj županiji i svim općinama koje sudjeluju u radu Vinkovačkog vodovoda”, izjavio je direktor VVK Ivan Rimac.

Vinkovački vodovod i kanalizacija osnovan je kao manje komunalno poduzeće s namjerom izvođenja radova u djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje. S vremenom je sve veći broj djelatnosti prešao u nadležnost VVK, kao što su rješavanje problema u djelatnosti isporuke toplinske energije, čišćenje grada, odvoz kućnog otpada, tržnice na malo, grobljanske usluge te održavanja javnih površina. Nakon Domovinskog rata preuzeta je i uspješno provedena distribucija plina na području županije. Različitim zakonskim izmjenama, većina djelatnosti izdvojena je iz Vodovoda tako da se danas Vinkovački vodovod i kanalizacija ponovno bavi isključivo poslovima skupljanja, pročišćavanja i distribucije vode.

„Hrvatske vode imaju pouzdanog isporučitelja vodnih usluga. U proteklom razdoblju učinili smo velike korake prema razvoju vodoopskrbe i odvodnje. Provodi se veliki projekt aglomeracije vrijedan više od 500 milijuna. Riješili smo i pitanje arsena, a riješeno je i pitanje vodoopskrbe istočnog dijela Vukovarsko-srijemske županije. U Sikirevcima smo razdvojili dva sustava čime smo osigurali da voda iz Sikirevaca napaja gotovo cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije kojim upravlja Vinkovački vodovod”, riječi su generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

Zbog svih investicija u vodnom gospodarstvu, a na kojima većinom radi lokalna operativa, slobodno se može reći kako je VVK nositelj gospodarske aktivnosti na našem području te je tijekom svečanosti istaknuto kako će u nadolazećem razdoblju tvrtka još više raditi na poboljšanju tehnologije i procesa poslovanja u cilju povećane efikasnosti i većeg zadovoljstva potrošača. Gradonačelnik Ivan Bosančić naglasio je važnost svih djelatnicima u 50 godina djelovanja VVK koji je postao najznačajnija komunalna tvrtka na našem području.

„Kroz cijelo vrijeme ljudi koji su vodili ovu tvrtku vodili su računa o razvoju, ne samo grada Vinkovaca, nego i općina. VVK je tvrtka koja je spremna koristiti i europski novac, ali u isto vrijeme i skrbiti o njihovom osnovnom i primarnom zadatku. Smatram da će VVK i dalje rasti i širiti se i dalje te da ćemo zajedno sa svim općinama zajednički unaprjeđivati VVK”, poručio je gradonačelnik Bosančić.

Nastavi čitati

Aktualno

Hvalevrijedna donacija KUD-u Zvonko Ban iz Jarmine

Objavljeno

-

Napisao/la

    1048 pregleda

FOTO: Facebook profil “KUD Zvonko Ban”

Kulturno umjetničko društvo „Zvonko Ban” iz Jarmine osnovano je 1998. i već dugi niz godina odgaja i uči djecu s tog područja o očuvanju kulturne baštine i važnosti prenošenja običaja, plesnih poskočica te pjevane i pisane riječi na svoje mlađe naraštaje.

Upravo u toj velikoj i izuzetno važnoj zadaći, KUD-u iz Jarmine pomoglo je CROATIA osiguranje d.d. koje im je uručilo vrijednu donaciju instrumenata kako bi nastavili s radom kao što su to vrijedno i marljivo radili i dosad. „Prije svega, želio bih se zahvaliti kako u svoje osobno, tako i u ime Općine Jarmina, Croatia osiguranju i gospodinu Igoru Lončaru, na vrijednoj donaciji glazbenih instrumenata za naš KUD koja će nam pomoći približiti sviranje tradicijskih glazbala našim sumještanima”, rekao je načelnik općine Jarmina, Goran Ileković dodavši kako su svjesni u kakvoj su situaciji i kako je opće poznato da gotovo svi KUD-ovi muku muče s instrumentima kojih nemaju dovoljno ili su u jako lošem i zapuštenom stanju, a uz to sve ima i jako malo onih koji znaju svirati tradicijska glazbala.

„Želja nam je potaknuti kako starije, tako i mlađe naraštaje na očuvanje tradicije, a najljepši primjer su nam i naše Vinkovačke jeseni, na kojima je divno vidjeti pregršt bogatstva sviračkih, pjevačkih te naravno i plesnih izvedbi”, dodao je Ileković.

Velik broj djece ne može pohađati glazbenu školu pa im kroz razne edukacije na ovaj način žele približiti čari sviranja, pjevanja i plesa. Upravo je zbog toga ova hvalevrijedna donacija od dva basprima, dvije prime i jedne bugarije, odnosno kontre, od izuzetne važnosti jer će pomoći usaditi vrijednosti i bogatstva kulturnog stvaralaštva, a dužnost svih građana je prenositi tu ljepotu budućim generacijama.

Nastavi čitati

Aktualno

Oštećeno novo dječje igralište u Ceriću

Objavljeno

-

Napisao/la

    856 pregleda

Na Facebook stranici Općina Nuštar ovih dana objavljena je vijest kako je u Općinsku upravu iz Cerića dojavljeno o šteti počinjenoj na novom dječjem igralištu u središtu mjesta.

„Mještani Cerića upozorili su nas kako je dječje igralište u Ceriću oštećeno, a ovakav oblik vandalizma u Općini Nuštar oštro osuđujemo. Igrališta su omiljena mjesta dječjeg okupljanja koja bi trebala biti sačuvana od svake devastacije. Kako je naglasio Hrvoje Drinovac, načelnik općine Nuštar, žalosno je da sve što se napravi ne može izdržati ni godinu dana! Trebamo li išta onda raditi samo zato da bi neodgovorni pojedinci mogli devastirati i mjesta na koja dolaze naši najmlađi?”, stoji u objavi u kojoj se navodi i kako će na dječje igralište u Ceriću biti postavljene nadzorne kamere, a neodgovorni pojedinci za svu počinjenu štetu bit će sankcionirani.

Kako ovakvo ponašanje nije rijedak slučaj u Ceriću, vidi se i iz reakcija na ovu objavu pa se tako, između ostaloga, ističe kako je često oštećivano i prvo igralište postavljeno u centru Cerića, kao i igralište uređeno u obližnjem Parku „Dola”. Izuzetak nije niti Nuštar pa se navodi i to kako su neke štete već počinjene i na izletištu Zverinjak koje je ove godine uređeno u šumi na izlazu iz Nuštra prema Ostrovu. U Nuštru se ovih dana može vidjeti i kako na zemlji leži poučna ploča postavljena prije nekoliko godina u okviru IPA projekta „Panonski parkovi“, a ostaje pitanje jesu li drveni stupovi dotrajali ili je namjerno srušena.

Recimo i to kako će u Marincima uskoro biti uređena poučna staza. Na natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za ovaj projekt odobren je intenzitet potpore u visini od 100 %. Procijenjeni iznos potpore je 643.392,00 kuna. Ostaje za nadati se kako se mladi Marinčani neće povesti za negativnim primjerima svojih vršnjaka u Ceriću i Nuštru.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 29 minuta

Jutros teška prometna nesreća u Vođincima

Kako je izvjestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jutros, oko 6,40 sati u Vođincima, u Ulici J .J.Strossmayera ispred kbr. 274, dogodila...

Aktualnoprije 1 sat

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na...

Aktualnoprije 15 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 16 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 16 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 17 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 18 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 19 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Najčitanije