Povodom Dana Grada Kutine, u prepunoj Galeriji Muzej Moslavine Kutina svečano je otvorena etnografska izložba pod nazivom „Čuvari baštine /muzeji, zbirke KUD-ova i pojedinci/“ koja prezentira vrijednu ostavštinu Moslavine i šireg zavičaja.

Izložba predstavlja materijalnu i nematerijalnu baštinu Posavine, Pokuplja i Banovine, a djelo je etnologinje, muzejske savjetnice i voditeljice Etnografskog odjela Muzeja Moslavine Kutina Slavice Moslavac, koja je tom prigodom istaknula kako se materijalna i duhovna kultura Moslavine, u etnografskom pogledu, nije znatnije izmijenila s obzirom na prijašnja razdoblja, do početka XIX st. Promjene nastaju tek u drugoj polovici XIX. i početkom XX. stoljeća kada dolazi do raspadanja hrvatskih kućnih zadruga. Tradicijska se baština tada postepeno, a poslije Drugog svjetskog rata ubrzano, mijenja ili potpuno nestajei zato ju je bilo potrebno zaštititi i valorizirati.

Uz niz gostiju koji su sudjelovali u programu otvaranja izložbe sudjelovala je i ženska pjevačka skupina „Kreketuše“. One su najprije otpjevale set pjesama iz Slavonije i Baranje, a potom u drugom dijelu programa prezentirale su običaj „Kraljica“ iz Otoka. Dijelovi nošnje su originali kupljeni na terenu, a dijelom su rekonstruirani prema zapisima iz literature. Pjesme u običaju pjevane su prema zapisima iz literature i tonskim zapisima voditeljice KC „Gatalinka“ Blanke Žakula iz kraja 70. tih godina XX. Stoljeća.