Foto: Stefan Andrić
Regionalna glazbena atrakcija, punokrvni rock band Zid Mortal iz Beograda, prekjučer  je ponovno aktivirao svoj posljednji album “Monopol i riziko”, s kojeg su za svoj slijedeći singl i spot odabrali pjesmu “Svet koji je prodao čoveka”.
“Koronski” spot su snimili sami, iskoristivši snimke grada koju su im ustupili njihovi prijatelji.
Da se podsjetimo: band je početkom ovog tisućljeća okupio svestrani Goran Šobić Sirano koji je s bandom Zid Mortal do sada objavio tri albuma: “Iskon” (2001.), “Svemir i ljudska glupost” (2004.) te spomenuti, “Monopol i riziko” na kojega se čekalo čitavih 14 godina. I  isplatilo se. Tekstovi su socijalni i bave se ljudskom glupošću (koja je, znamo, neuništiva a inače omiljena tema Zid Mortala), aranžmani su zanimljivi a produkcija je fantastična. Ovo posljednje me je posebno impresioniralo budući da ista ni malo ne zaostaje za onom velikih regionalnih bandova poput Van Gogha ili slovenske Siddharte.
Album “Monopol i riziko” snimljen je u slijedećoj postavi: Goran Šobić Sirano na gitari, Nenad Šobić Džo također na gitari ali i vokalu, Slobodan Bugarčić na gitari, na klavijaturama Željko Adžić te ritam sekcija koju čine basist Đorđe Golubović i bubnjar Milan Jejina Jeqy. Naravno da je bilo i zanimljivih gostovanja koju u prvom redu predvodi slavni Vidoja Božinović Džindžer koji svira solo u pjesmi “Volja”. Na albumu se nalazi i sjajna verzija Čorbine pjesme “Južna Afrika” koja u slučaju Zid Mortala nosi broj “2015”.