5 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Zlatko Burić nominiran za “europskog Oscara”

Više od autora

- vl promo-

Zlatko Burić nominiran je za ulogu ruskog oligarha Dimitrija u canneskom Zlatnom palmom nagrađenom filmu “Trokut tuge” Rubena Östlunda. Film sveukupno broji četiri nominacije. Time je Zlatko Burić postao drugi hrvatski glumac, nakon Gorana Bogdana, nominiran u kategoriji najboljeg glumca za nagradu Europske filmske akademije.

Uz Zlatka Burića, za najboljeg europskog glumca nominirani su i Paul Mescal (Poslije sunca), Eden Dambrine (Blizu), Pierfrancesco Favino (Nostalgia) i Elliott Crosset Hove (Godland).

Satira “Trokut tuge” švedskog redatelja Rubena Östlunda nominirana je i u kategorijama najboljeg europskog filma, režije i scenarija.

Popis svih nominacija možete pronaći na ovoj poveznici.

“Trokut tuge”, koji je nedavno zatvorio i Zagreb Film Festival, svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se  ovjenčao glavnom nagradom – Zlatnom palmom. Zlatko Burić je na ZFF-u bio i član međunarodnog žirija.

Trokut tuge u domaća kina stiže 17. studenog, u distribuciji Zagreb Film Festivala.

Zlatko Burić rođen je 1953. u Osijeku, a od 1983. živi u Danskoj. Prve glumačke korake napravio je u rodnom gradu, a u Zagrebu je sedamdesetih bio jedan od osnivača skupine Kugla glumište. Prvi veliki međunarodni uspjeh postigao je ulogom u danskoj triler trilogiji “Pusher” redatelja Nicolasa Windinga Refna, a ulogu je ponovio i u britanskoj inačici filma, 2012. godine. Za ulogu u “Pusheru”, 1997. osvaja nagradu danskih filmskih kritičara (Bodil Awards). Burić je zaigrao i u filmu katastrofe njemačkog redatelja Rolanda Emmericha “2012”., u kojem, između ostalog, glumi i Woody Harrelson s kojim je uz bok i u “Trokutu tuge”. Burić je ostvario mnogo zapaženih uloga i u Hrvatskoj, pa je tako glumio i u nagrađivanom dugometražnom prvijencu Hane Jušić, “Ne gledaj mi u pijat”, “Comic Sansu” Nevija Marasovića, “Dopunskoj nastavi” Ivana Gorana Viteza, ali i u seriji “Šutnja” kreatora Nebojše Tarabe i Miodraga Sile te redatelja Dalibora Matanića, za koju je dobio i nominaciju za Srce Sarajeva u kategoriji najbolje epizodne uloge.

Burić je drugi hrvatski glumac u povijesti Europskih filmskih nagrada nominiran u kategoriji najboljeg glumca. Prije njega, nominiran je bio i Goran Bogdan 2020. godine, za ulogu u manjinskoj koprodukciji “Otac” redatelja Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film). Prije njih, “led je probila” glumica Zrinka Cvitešić koja je za najbolju glumicu bila nominirana za ulogu u filmu “Na putu” Jasmile Žbanić, 2010. godine.

Ceremonija dodjele nagrada Europske filmske akademije održat će se 10. prosinca u Rejkjaviku. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno