Večeras je završio ovogodišnji Filmski festival glumca u Vinkovcima, saznali smo tako tko je po prvi puta dobio zlatne i srebrne Vinkovačke Orione, odnosno glumačke filmske nagrade. Festival je, uoči svečane ceremonije proglašenja pobjednika, “zatvorio” film “Šavovi” redatelja Miroslava Terzića.

Ocjenjivački sud u sastavu Marica Vidušić Vrdoljak, Sanja Vejnović i Goran Ribarić odlučili su da zlatni Orioni za najuspjelije glavne uloge, žensku i mušku, idu Almi Prici za naslovnu ulogu u filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” te Krešimiru Mikiću za ulogu ministra Kelave u filmu “Koja je ovo država”.

Srebrnim Orionima, za sporedne uloge, nagrađeni su Snježana Sinovčić Šiškov za svoju sjajnu interpretaciju Tetke u filmu “Sam samcat” te odlični Nikša Butijer za ulogu Generala ponovno za film “Koja je ovo država”. Film “Dnevnik Diane Budisavljević“ režirala je mlada hrvatska redateljica Dana Budisavljević, “Sam samcat” Bobo Jelčić a film “Koja je ovo država” Vinko Brešan. Predstavnica ocjenjivačkog suda, glumica Marica Vidušić Vrdoljak, je pred nazočnima pojasnila odluke navedenog izbora. Ono što se također s nestrpljenjem iščekivalo je i odluka o Najboljem ovogodišnjem filmu koju već tradicionalno donose vinkovački gimnazijalci, polaznici medijske kulture predvođene prof. Marijom Tikvić, a čiji se prosudba nije znala do samog kraja.

Srednjoškolci su se ove godine odlučili za film “Koja je ovo država” redatelja Vinka Brešana.

Ceremoniju dodjele nagrada i zatvaranja 3. Filmskog festivala glumca vodila je Biljana Pavlović uz nazočnost Jasne Garvanović, vd. pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca, koja je i zatvorila ovogodišnji Filmski festival glumca u Vinkovcima. Organizator festivala je Umjetnička organizacija Asser Savus iz Vinkovaca, pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i medijskim pokroviteljstvom Novosti, a projekcije su se održavale u dvorani Gradskog kazališta Joza Ivakić. Organizaciju festivala su pomogli i Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Iločki podrumi d.d., Autoservis Stočko, Certis, Grafotec i Hotel Admiral Vinkovci.