27 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Zmajev bijes (1979.)

Više od autora

- vl promo-

Nakon osvete smrti svoga brata Chen Zhena (Bruce Lee), Chen Shen (Bruce Li) se vraća kući iz Šangaja. Obećava svojoj majci (koji je ostala slijepa od plača nad smrću svoga sina Zhena) da se više nikada neće boriti.

No, japanski okupatori, koji su svjesni povijesti obitelji Chen, imaju drugačije zamisli s Chenovima a posebno, Shenom. Teroriziraju Chenovu obitelj, pretuku Shenovog brata, unište majčinu trgovinu a kasnije, postavljaju Shenu zamku u kojoj ga optuže za ubojstvo. Kad se u gradu pojavi japanski šef i izazove potpuni kaos, Chen izlazi iz zatvora i spreman je za konačni sukob…

Ova kung fu saga započeta je još davne 1972. s filmom ‘Šaka velikog zmaja’ (Fist Of Fury) a koju je započeo legendarni Bruce Lee, koji se u originalu također sukobljava s japanskim okupatorima. Poklonici žanra se sigurno sjećaju velikog finala kada Bruce Lee, kao Chan Zhen, skokom nasrće na gomilu policijskih pištolja… I to je bio kraj!

Nismo ga vidjeli mrtvog, no nakon stvarne prerane smrti Brucea Leeja, ovakav nedorečeni kraj, filmska eksploatacijska kung fu industrija jedva je dočekala. Bio je to ‘rudnik zlata’!

Četiri godine od originalnog filma ‘Fist Of Fury’ i tri godine od smrti Brucea Leeja, snima se nastavak ‘Šangajska veza’ (Fist Of Fury II, 1976.) u kojem se Bruce Li pojavljuje u ulozi Chenovog brata Shena, koji je spreman osvetiti smrt svog brata Zhena. Iako je uspio u nakani, kako vidite, niti tu nije bio kraj,  jer 1979. godine izlazi i treći nastavak, kod nas preveden kao ‘Zmajev bijes’ (Fist Of Fury III)…

U glavnoj se ulozi pojavljuje jedan od najboljih Bruce Leejevih ‘klonova’, Bruce Li, a osim njega tu su i Yen Tsan Tang, Feng Ku, Michelle Yim, Lai Wang, Ping-Tsan Chang i mnogi drugi.

Film je režirao To Lu Po prema scenariju Yueh Lung.

Originalni naslov: Fist Of Fury III / Chinese Connection III, 1979.

ZMAJEV BIJES [CIJELI FILM]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno