- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Korisnici centralnog toplinskog sustava u Vinkovcima za sada imaju razloga za zadovoljstvo. Iznadprosječno topla jesen, kao i početak zime, te kao posljedica toga smanjena potrošnja energenata i manji računi za grijanje, glavna su obilježja tekuće sezone grijanja u Vinkovcima.

Za zimu, koja je klimatološki počela 1. prosinca, a astronomski počinje 22. prosinca navodi se kako su prvi dani prosinca prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi za izradu dugoročnih prognoza u Službi za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, prilično je velika vjerojatnost da gledajući u cjelini, bude iznadprosječno topla. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja, kada uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene. Većina građana s kojima smo razgovarali kažu kako nemaju ništa protiv blage zime, pogotovo kada su im računi za grijanje niži od onih na koje su proteklih zimskih mjeseci navikli.

U listopadu i studenom ove godine tvrtka GTG potrošila je 1.171 MWh toplinske energije te 43.900 kg loživog ulja, odnosno mazuta, a prema sadašnjim predviđanjima misle da će potrošnja biti manja s obzirom na vremenske uvjete koji nam slijede kako se i pokazalo u prva dva mjeseca sezone grijanja. “Bilo kako bilo mi smo spremni za sve vremenske uvjete pa i nagla zahlađenja te u bilom kojem trenutku možemo osigurati potrebnu toplinsku energiju našim korisnicima.”, poručili su iz GTG-a dodavši kako su zadovoljni dosadašnjom dosadašanjom sezonom grijanja i što se tiče potrošnje energenta i naplate.

Dok su u GTG-u zadovoljni, izgleda da su blagom zimom posebno pogođeni proizvođači peleta. “Topla zima i nedostatak potrebe za ogrjevom domaće su proizvođače peleta stavili u nezavidnu situaciju. Zbog izuzetno toplog vremena manja je potrošnja. Skladišta su puna. U ovom trenutku možemo jedino moliti Boga da zahladi i da krene potrošnja.”, kaže Davor Zec, predsjednik Udruge CROBIOM, koja okuplja proizvođače peleta, briketa i drvne biomase.

Josip Faletar, predsjednik uprave Spačve d.o.o. kaže kako ove godine planiraju prodaju bioenergenata, i peleta i briketa, u vrijednosti od 67 milijuna kuna. Lani su proizveli 40 tisuća tona peleta te 10 tisuća tona briketa. No za prvih osam mjeseci ove godine proizveli smo ih 10 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a i prodali su 10 posto više. Njega ne brinu velike zalihe peleta u skladištima. “U ovo doba godine normalno je da su skladišta puna jer je početak sezone. Zbog toplije jeseni potrošnja je manja i s tim se trenutno nešto smanjila potražnja krajnjih kupaca. Proizvodimo i prodajemo pelet i briket i 60 posto izvozimo, a 40 posto ostaje na domaćem tržištu.”, kaže Faletar.