U poljskom gradu Poznan koji je središte Velikopoljskog vojvodstva, svečano se obilježava se 15 godina ulaska Poljske u Europsku uniju te se održao sastanak Europskih regija partnera Velikopoljske regija.

Naša Županija potpisala Sporazum o suradnji s Velikopoljskim vojvodstvom 2013. godine, u kojem je suradnja usmjerena na mnoga područja, a najviše na razmjeni iskustava u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.

Na poziv maršala Velikopoljskog vojvodstva Mareka Wozniaka, naša županija sudjelovala je današnjem Okruglom stolu pod nazivom „Europa sutra – kako učinkovito reagirati na izazove s kojima se suočava suvremena Europa nakon 2020.“, kojemu je nazočio i župan Božo Galić, sa suradnicima.

U prvom dijelu raspravljalo se o sljedećim temama: Društveno-gospodarski aspekti članstva Poljske u EU. Koje je trenutno stanje Europe. 15 godina članstva Poljske u EU. Kako članice EU vrednuju članstvo Poljske. Koje su koristi za Europske regije od njezinog članstva u EU u posljednjih 15 godina.

U drugom dijelu vodila se rasprava na teme: Europa nakon 2020.- scenarij za Europsku uniju. S kojim se izazovima suočava suvremena Europa? Kamo idemo? Što nova financijska perspektiva poslije 2020.može donijeti regijama članicama.

Na Okruglom stolu župan Galić je naveo kako smo najmlađa članica Europske unije te je izjavio: „Napravili smo veliki iskorak u privlačenju sredstava iz EU fondova. Bez obzira na tešku situaciju i odlazak ljudi, ipak stanovnici naše županije osjećaju boljitak Republike Hrvatske nakon ulaska u EU  jer smo naučili uz prijateljsku Velikopoljsku regiju provoditi razvojne projekte uz pomoć sredstava EU, što oni uspješno čine.“  Spomenuo je i uspješno realizirane projekte i oni koji se pripremaju jer su od strateške važnosti za ovaj kraj, među kojima su: koridor Vc, Srijemska granična transverzala, Zračna luka Osijek, željeznička pruga Vinkovci – Zagreb, kao dio koridora X te iskorištavanje potencijala rijeka Dunav i Sava i gradnja plovnih putova i kanala. Isto tako je istaknuo značaj geostrateškog položaja Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije u sigurnosnom smislu te pristupanju RH Shengenskom sustavu, kojemu se prilagođavamo.

Kako je poznato Poljska je uspjela odlično iskoristiti ponuđena sredstva iz EU fondova, koja je pristupila Europskoj uniji 2004.godine. Ima 38 milijuna stanovnika te 16 vojvodstava. Velikopoljsko vojvodstvo  jedno od najrazvijenijih regija u Poljskoj, te je drugo po veličini a treće po broju stanovnika –  u njemu živi 3,4 milijuna stanovnika.

Mogućnosti za produbljivanje suradnje između naše županije i navedenog vojvodstva su otvorene, te se na ovom susretu razgovaralo o daljnjoj suradnji između dviju prijateljskih regija.

Tom prigodom župan Galić je uručio maršaleku Wozniaku prigodni poklon – dres hrvatske reprezentacije, u znak podrške koju su nam dali tijekom nastupa reprezentacije Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji prošle godine.