29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. srpnja 2024.

Župan Dekanić primio dobitnike nagrade “Suncokret ruralnog turizma”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U konkurenciji 161 prijavljenog kandidata iz 18 hrvatskih županija te 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine, na desetoj dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske  – Sunflower Award“, četiri povelje i jedno posebno priznanje stiglo je u Vukovarsko – srijemsku županiju.

U kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ zlatnu povelju osvojio je projekt Adrenalinski park Rokovci-Andrijaševci. Prva ovogodišnja županijska srebrna povelja u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva“ pripala je Kući za odmor „Šokačka lady“ iz Županje, dok je druga dodijeljena županjskom Šokačkom sijelu, u kategoriji „Ruralno turistički projekti“. „Stanarski susreti“ udruge Šokadija iz Babine Grede osvojili su brončanu povelju u istoj kategoriji. Posebno priznanje dodijeljeno je Muzeju pčelarstva iz Šiškovaca.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Dobitnike je u Palači Srijem ugostio vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić, kako bi im čestitao na postignutom uspjehu, ali i zahvalio na promociji naše županije, priopćeno je iz Ureda župana

Uvijek ističem koliko je velik turistički potencijal Vukovarsko-srijemska županije, a ruralni turizam svakako je, možemo reći, okosnica turizma u našoj županiji. Naravno, uvijek su potrebni investitori koji će doći kada vide potencijal i promišljanje o turističkom razvoju“, rekao je župan istaknuvši kako velik broj projekata i nagrađenih potvrđuju postojanje ideja, a uz pomoć investitora, ruralni turizam velikim će koracima ići naprijed.

Nama je ova godina izuzetno značajna jer slavimo 25 godina Udruge, ali i deset godina projekta „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“. Svake godine imamo velik broj prijava i izuzetno je teško odlučiti tko zaslužuje nagradu, ali drago nam je kada na terenu vidimo rast i razvoj ruralnog turizma, ne u brojčanom smislu već u smislu kvalitete i raznovrsnosti proizvoda i usluga“, napomenula je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ mr.sc. Dijana Katica čiji je rad i životno djelo prepoznala Međunarodna udruga žena te ju nagradila titulom „Utjecajne hrvatske žene“, u kategoriji Vodstvo i inovacija.

Nagrada je priznanje svim entuzijastima za utrošeno vrijeme, sredstva i sav trud, potvrdili su dobitnici.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Zlatnu povelju dobili smo za Adrenalinski park Bosut koji se nalazi na obali istoimene rijeke. Lijep je to nastavak priče prošlogodišnje nagrade za turističku brodicu dr. Franjo Tuđman i zaokruživanje turističke ponude u našoj općini. Adrenalinski park izuzetno je zainteresirao ljude što potvrđuje činjenica da nas je u dvadeset dana prošle godine posjetilo oko 400 ljudi“, rekao je direktor Komunalnog društva Rokovci-Andrijaševci Martin Majer.

O značaju nagrade progovorio je i predsjednik Udruge za promicanje i očuvanje kulturne baštine Šokadija iz Babine Grede Ilija Babić.

Babina Greda je polovicom prošlog stoljeća imala oko 300 stanova, a danas ih ima samo desetak koje koristimo za navedenu manifestaciju. Cilj nam je prezentirati javnosti kako se nekada živjelo na stanovima – snaše kuhaju tradicionalna jela, mali čobani natječu se u raznim čobanskim igrama dok muškarci prezentiraju svoje vještine sa sjekirom i testerom“, rekao je Babić dodavši kako se nada da će uspjeti zadržati postojeće stanove kako bi se tradicija nastavila prenositi na nove generacije.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno