16 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Županije preuzimaju dio državnih poslova

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Niz poslova koji su građani do sada obavljali u uredima državne uprave, od procjene vrijednosti nekretnina do braniteljskih pitanja, od sljedeće će godine biti povjereni županijama kako bi se podigla kvaliteta usluge i racionalizirala javna uprava.

Naime, u srijedu je ministar uprave Lovro Kuščević održao sastanak s hrvatskim županima i predstavnicima Ministarstva financija na temu povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama. Cilj ove reforme je uspostava normativnog okvira kojim se na cjelovit način uređuje sustav državne uprave.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk istaknuo je važnost dobre suradnje s Vladom Republike Hrvatske koja se očituje i u redovnim sastancima svih župana s premijerom Plenkovićem. Ubrzala se fiskalna i funkcionalna decentralizacija, pokazalo se da su županije kvalitetnije i racionalnije obavljale sve poslove koje su do sada preuzimale od državne razine, zaključio je Pauk. Podsjećamo, radi se o više od 200 različitih poslova koje su do sada obavljali uredi državne uprave, od otvaranja obrta i kategorizacije apartmana do braniteljskih pitanja i procjene vrijednosti nekretnina, a s obzirom na poštivanje načela supsidijarnosti, ove će usluge biti najbliže građanima i, što je najvažnije, sukladne potrebama s terena, koje regionalna samouprava najbolje poznaje.


Reformska mjera povjeravanja poslova državne uprave županijama trebala bi stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine, a kako bi cijeli proces bio učinkovit, potrebno je promijeniti 75 zakona, 9 uredbi i 46 pravilnika.

Ministar Kuščević istaknuo je da će zakon o sustavu državne uprave pridonijeti podizanju učinkovitosti javne uprave i decentralizaciji. Sastanku je prisustvovala i direktorica Centra izvrsnosti Vijeća Europe Alina Tatarenko koja je istaknula da Vijeće podupire provedbu ove reforme jer decentralizacija poslova s državne uprave na lokalnu razinu znači da su te usluge dostupnije građanima. Župan Božo Galić nazočio je sastanku s kojeg je poručio da pozdravlja racionalizaciju i decentralizaciju, kao i bolju organizaciju poslova spajanjem poslova Ureda državne uprave sa Županijom. “Time će se omogućiti bolja i efikasnija usluga građanima jer su se pojedini poslovi preklapali a na ovaj način će se bolje organizirati djelovanje svih službi”, naglasio je Galić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno