32 C
Vinkovci
Utorak, 28. lipnja 2022.

Županijska smotra vrijednih školskih zadrugara

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
U vinkovačkoj pješačkoj zoni danas je održana Smotra učeničkih zadruga Vukovarsko-srijemske županije. Ove godine domaćim smotre bila je Srednja strukovna škola Vinkovci, a sudjelovalo je 18 učeničkih zadruga, 5 iz srednjih škola i 13 iz osnovnih škola.

Pješačka zona kao mjesto održavanja Smotre, istaknuto je, odabrana je kako bi zadrugari sa svojim radom upoznali što veći broj građana izvan školske djelatnosti te im pružili mogućnost da kupe njihove proizvode. A doista se imalo što pogledati i kupiti, od zlatoveza i različitih ukrasnih predmeta, predmeta izrađenih od drveta, uzgojenoga cvijeća i drugog bilja do prehrambenih proizvoda i svega ostaloga što su izradile vrijedne učeničke ruke. Prvi put učenicima su se pridružili i gosti, a bila je to Udruga slijepih i slabovidnih osoba Vukovarsko – srijemske županije koja je prodavala proizvode koje su izradili njihovi članovi te prezentirala neke od svojih specijalnih pomagala koji im olakšavaju svakodnevne aktivnosti.

Županijska smotra bila je uvod i početak organizacije Državne smotre učeničkih zadruga jer je upravo Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci pripala čast i ozbiljna zadaća organizacije jubilarne 30. Državne smotre, koja će u Vinkovcima biti održana od 11. do 14. listopada 2018. godine, a okupit će 70-ak učeničkih udruga iz cijele Hrvatske.

Od domaćih zadruga na Državnu smotru među srednjim školama plasirala se učenička zadruga “Tehnikum” Srednje škole Ilok, a među osnovnim školama zadruga “Suncokret” OŠ A.G. Matoša iz Tovarnika, koja je osvojila prvo mjesto te zadruge “Zadrugari” OŠ Vođinci i “Zlatne ruke” OŠ Blage Zadre iz Vukovara, koje su podijelile drugo mjesto.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u ovom trenutku u osnovnim i srednjim školama djeluje ukupno 30 učeničkih zadruga kroz koje se promiče zanimanje za tradicijsku baštinu i zanimanje za rad te razvija poslovnost.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno