18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Županja i okolne općine ne odustaju od Intervencijskog plana

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr
Intervencijski plan, kojim bi se trebali postići pozitivni demografski i gospodarski pomaci u županjskom kraju, dugo vremena tema je sastanaka lokalnih čelnika grada Županje i općina Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja, a koji žele u svojim sredinama stvoriti stabilnije temelje za daljnji razvoj. Inzistiraju na njegovoj provedbi pa je na ovotjednom radnom sastanku održanom u Županji donesen zajednički zaključak koji će biti proslijeđen Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, piše Glas Slavonije. Inače, Intervencijski plan je strateško-operativni dokument koji ujedinjuje mjere i projekte usmjerene na rješavanje relevantnih problema i potreba lokalnih jedinica. Njegov je cilj prepoznati sve potrebe ciljanog područja, od razvoja infrastrukture, zapošljavanja, stvaranja kvalitetnijih uvjeta za život, modernizacije poslovanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva, te pridonijeti njihovom rješavanju.

Podsjetimo, odluke o izradi Intervencijskog plana, koji je označen kao velika prilika za županjsku Posavinu, lokalnim je čelnicima početkom ožujka 2019. uručila tadašnja ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, istaknuvši veliku potrebu za planiranjem nove financijske perspektive za to područje.

Najavljeno je tada bilo kako će se s Gradom, Županijom i općinama početi raditi na pripremi konkretnih projekata. Ipak, sve je ostalo na planovima, a pojavile su se i određene informacije da od Intervencijskog plana najvjerojatnije neće biti ništa, što je zabrinulo lokalne čelnike. „Sazvao sam sastanak s kolegama načelnicima i svi smo složni u tome da želimo nastaviti s aktivnostima i pokušati oživjeti Intervencijski plan jer bez pomoći države mi se ne možemo dalje razvijati. U izradu projekata, koje smatramo važnima za svoja područja i koje bismo nastojali realizirati upravo na taj način, već smo uložili određena sredstva i naše je da pokušamo sve učiniti i tražiti provedbu onoga što je i potpisano“, rekao je za Glas Slavonije nakon sastanka gradonačelnik Županje Davor Miličević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno