U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Županji knjigu pod nazivom “Jesi online?” predstavila je spisateljica i stand-up komičarka Marijana Perinić. U svojoj trećoj knjizi autorica na komičan način piše o pet ženskih sudbina u hrvatskoj metropoli, a tema je online komunikacija, koja oduzima sve više vremena, a ne može riješiti sve probleme koje može stvoriti.

“Riječ je o tome da se doziranje otelo kontroli, a bit će i gore sve dok nam na koncu ne bude normalno ne vidjeti se s bližnjima ili daljnjima i po nekoliko mjeseci, jer će nam tako biti lakše. Stoga bi se moderne aplikacije trebale koristiti više za kratkoročne dogovore ili početna upoznavanja, a sve ono bitno ipak treba ostaviti za druženja u četiri oka”, kazala je Perinić i istaknula kako je komunikacija uživo neprocjenjiva.

Poruka knjige je “Više gledanja i manje tipkanja” jer je ovisnost o Internetu postala uistinu zabrinjavajuća. Dobar primjer je računica koja kaže: ako samo dva sata dnevno provedeš online, godišnje izgubiš u prosjeku jedan mjesec svog života, istaknula je Marijana Perinić.

U sinoćnjem programu predstavili su se i županjski gimnazijalci pod mentorstvom Katarine Berač, prof., među kojima i Estera Kovač, koja je osvojila drugo mjesto na festivalu kratkih priča na engleskom jeziku na kojemu su sudjelovali srednjoškolci iz cijele Hrvatske.