Zavičajni muzej “Stjepan Gruber” Županja, Konjogojska udruga “Stari graničar” Županja i Povijesna postrojba “Serežani” Županja, četrnaestu godinu zaredom pripremili su kulturno-turističku manifestaciju “Kod konjarskih vatri”, koja je prošle godine ovjenčana i Suncokretom ruralnog turizma Republike Hrvatske 2018.

“Posjetite nas i doživite atmosferu stare Slavonije, život konjara-graničara koji obilaze skrovite stanove i divane, pjevaju i ašikuju uz vatre! Doživite podizanje vatrene uzbune na Vojnoj granici na Savi, kako se to činilo nekad, 250 godina prije Schengena i svih čuda moderne graničarske tehnologije! Osim toga, pogledajte smotru povijesnih postrojbi iz svih dijelova Hrvatske, kupujte na etno-sajmu, opustite se uz zanimljiva uprizorenja iz graničarskog života, poslušajte dobre tamburaše!”, poručili su organizatori pozivajući u Županju.

U okviru manifestacije 15. i 16. lipnja održan je Konjički maraton uz obilazak šokačkih stanova i druženje konjogojaca u spomen na članove KU “Stari graničar” Marka Kobaševića, Josipa Krznarića i Marka Filipovića, koji su prije osam godina smrtno stradali u prometnoj nesreći.

Središnji program manifestacije “Kod konjarskih vatri” trebao bi biti održan danas, a ostaje za vidjeti hoće li vrijeme to dopustiti. 

Za večeras u 20 sati najavljeno je otvorenje izložbe “Krpež kuću čuva” u Pastoralno-kulturnom središtu župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, a u 20,30 sati trebao bi krenuti Svečani mimohod hrvatskih povijesnih postrojbi od župne crkve do Muzeja.

Za 21 sat najavljeno je Postrojavanje povijesnih postrojbi, a u 21,30 u parku Muzeja nastupit će Viktorija Kulišić i Željko Lončarić Žec u pratnji tamburaškog ansambla
„Kako je Gušti – sablja krojila pravdu” s uprizorenjem istinite pripovijesti iz graničarskog života Županje te nastup ŽPS „Kreketuše” Kulturnog centra „Gatalinka” iz Vinkovaca.

Za 22 sata najavljeno je podizanje uzbune i paljenje „mašala”.

Od 16 do 22 sata moći će se razgledati te ponešto i kupiti na Sajmu tradicijskih obrta i rukotvorina u Savskoj ulici.