16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Cijelome svijetu smo pokazali za što su sposobni ljudi iz jednih malih Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Iz dalekog Šangaja vratila se ekipa robotičara iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca. Trojica mladih Vinkovčana, zajedno sa svojim mentorom, tamo su sudjelovali na Svjetskom natjecanju iz robotike WER 2018 (World Educational Robotic Contest 2018) u organizaciji istoimene udruge iz Kine i tvrtke Abilix koja proizvodi robote i dijelove za edukaciju iz robotike. Natjecanje je trajalo dva dana, a ovogodišnja je tema bila “Informacijsko doba”. Natjecatelji su programirali robote da se koriste telekomunikacijskim tehnologijama, recikliraju e-otpad i šalju informacijske pakete preko interneta. U timovima su rješavali zadatke s ciljem da vožnja robota bude što brža i točnija. U konkurenciji od 10 tisuća učenika iz cijelog svijeta, Fran MarićNino MatozanVittorio Vičević  i mentor Daniel Rakijašić kući su se vratili s osvojenom drugom nagradom po bodovnom poretku te pripadajućim priznanjima i medaljama. Naš grad su učinili ponosnim.

Robotika i informatika
Područje informatike normalna je stvar u školama i dio je naše svakodnevice. Nešto s čime se susrećemo redovno i bez čega u današnjem svijetu ne bi mogli funkcionirati – informatika je budućnost i važno je učenike u školama pripremati za poslove budućnosti. S time se slaže i mentor naših junaka koji ističe kako u školi pripremaju djecu za poslove koji još ne postoje i tehnologije koje još nisu izmišljene. “Tijekom proteklih godina uključili smo se projekte koje je pokrenula udruga IRIM – Croatian makers. Prijavio sam našu školu na natječaj iz robotike i dobili smo prvog robota s kojim smo sudjelovali na državnom natjecanju. S ponosom mogu reći da smo za nepune dvije godine postali najjača škola u Slavoniji koja koristi moderne tehnologije i robotiku u nastavi, a među boljima smo u državi”, pojašnjava Rakijašić. Zahvaljujući tome, danas imamo državne prvake u robotici i dečke koji su osvojili drugu svjetsku nagradu.

Vittorio i Nino učenici su 3. razreda prirodoslovno-matematičke Gimnazije. Kako kažu, informatika ih zanima otkako su se s njome susreli, a u srednjoj školi su se upoznali s naprednijom informatikom i programiranjem. “Početci robotike u školi bili su skromni, a tek kada smo 2017. godine dobili Abilix robota sastavili smo tim ljubitelja robotike”, ističe Vittorio. S oduševljenjem su prihvatili obavijest o natjecanju i ubrzo se počeli pripremati za Državno natjecanje. Najprije su morali osmisliti dizajn robota kako bi mogao riješiti zadane prepreke, sastaviti ga i programirati. Pripreme za Svjetsko natjecanje bile su nešto kompleksnije, no ništa što ovi vrijedni dečki nisu uspjeli savladati.


Ogromni državni i svjetski uspjeh za njih je tek početak. To pokazuje i činjenica da se obojica bave robotikom i izvan škole. “Robotikom se bavim i kod kuće gdje vježbam programiranje u raznim programskim jezicima, a išao sam i na neke radionice. U planu mi je i uskoro ići na zimsku radionicu iz robotike u Zagreb”, rekao je Nino planove. Vittorio je član Robotičko-informatičkog kluba Nuštar u kojemu se bavi programiranjem i pripremanjem za natjecanja. Pripremaju se i za CoSpace, natjecanje u virtualnoj robotici, na kojem su ostvarili 3. mjesto na državnoj razini.

Trebalo je proći vremena da se slegnu dojmovi uspjeha s natjecanja, a obojica se slažu kako je to iskustvo koje će pamtiti cijeli život. “Odličan osjećaj, veliko postignuće i ponos na tim i sve što smo napravili. Put na Svjetsko je samo dokaz da je moguće i iz malih Vinkovaca natjecati se protiv najjačih timova svijeta”, govori nam Vittorio, a Nino dodaje kako je ovo uspjeh kojem su se nadali jer su uložili jako puno truda. Obojica se planiraju nastaviti baviti informatikom, a zahvaljujući njihovom angažmanu, profesor Rakijašić planira Frana, Ninu i Vittorija angažirati kao mentore novim timovima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno