16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Novi izgled, ali i značajne uštede!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Veselo je bilo danas u nekoliko gradskih dječjih vrtića u kojima su razigrana dječica pjesmom i plesom pozdravila završetak važnog projekta. Radi se o projektu energetske obnove tri objekta Dječjih vrtića Vinkovci: Budućnost, Pčelica i Stribor, čiji je nositelj Grad Vinkovci, a partner Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je po prvi put imao ulogu obveznog partnera na projektu. Tako će naši vrtičarci i njihove omiljene tete napokon moći uživati u novim prostorima koji će, ne sumnjamo, podići kvalitetu usluge djeci, ali i njihovim roditeljima. Tim povodom danas su održane i završne konferencije u spomenutim vrtićima.

Poziv “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” objavljen od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, Prioritetne osi 4. Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

“Tijekom 2015. godine, MGIPU provedena su dva pilot projekta za izradu projektne dokumentacije i radove energetske obnove zgrada za odgoj i obrazovanje te je na njima prolaznost bila vrlo niska. Međutim, uz našu suradnju s Prijaviteljima na pripremi projektnih prijedloga uspjeli smo osigurati prolaznost od 97% od svih prijavljenih projektnih prijedloga na Poziv 4.c.1.3. unutar kojeg su i ova tri vrtića. Nadam se da će suradnja s Gradom Vinkovci i u budućnosti biti jednako dobra kao što je bila do sada“, istaknuo je Tomislav Ilić, inženjer suradnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Konferencije projekata organizirane su u svrhu informiranja šire javnosti o ciljevima, rezultatima i aktivnostima projekta kao i izvorima financiranja istoga. Realizacijom projekata provedene su mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrada, zamijenjena dotrajala stolarija, ugrađeni kondenzacijski bojleri i termostatski ventili, perlatori, solarni kolektori za grijanje potrošne vode te rekonstruirani sustavi opće rasvjete u cilju smanjenja utroška energije i štetnih plinova CO2. Osim ušteda, energetskom obnovom, ciljanoj skupini, djeci i djelatnicima, osigurali su se sigurniji i ugodniji uvjeti rada i boravka što će rezultirati povećanjem učinkovitosti odgoja. Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova dječjeg vrtića Budućnost na adresi Marije Jurić Zagorke 44 u Vinkovcima“ iznosi 861.114,46 kuna od čega bespovratna sredstva čine 485.757,39 kuna. Projektom će se postići smanjenje godišnje emisije CO2 za 87,61 % i potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od 62,14 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera i korištenja obnovljivih izvora energije.

“Upravni odjel društvenih djelatnosti u ime Grada aktivno provodi projekte energetskih obnova zgrada predškolskog i školskog odgoja na području Vinkovaca. Ova tri projekta predstavljaju reprezentativan primjer za promicanje obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša”, rekla nam je Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti.



Provedba projekta „Energetska obnova dječjeg vrtića Pčelica na adresi Ulica dvanaest redarstvenika 18a u Vinkovcima“ rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini za 62,29 % te godišnja emisija CO2 za 85,48 % . Od ukupne vrijednosti 840.933,64 kuna bespovratna sredstva za financiranje Projekta čine 486.536,65 kuna. Pomoć pri prijavi i realizaciji projekata energetskih obnova pružila je Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.

Djelatnici Agencije aktivno su uključeni u provedbu ovih projekata još od 2015. godine kada su odobrena bespovratna sredstva za izradu Glavnih projekata za navedene energetske obnove”, napomenula je Mirta Štrk, direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.

Posljednja konferencija održana je za projekt „Energetska obnova dječjeg vrtića Stribor na adresi J.J. Strossmayera 7, Vinkovci“ čija ukupna vrijednost iznosi 3.233.785,06 kuna od čega bespovratna sredstva čine iznos od 1.260.683,00 kuna. Rezultat projekta je smanjenje godišnje toplinske energije za grijanje za 75,87 %, te smanjenje emisije CO2 za 85,24 %.

“Grad trenutno provodi 8 projekata energetske obnove javnih ustanova ukupne vrijednosti preko 36 milijuna kuna. Većina navedenih projekata odnosi se na ustanove za predškolski i školski odgoj čime Grad pokazuje svoju demografsku i socijalnu osviještenost. Važno je spomenuti kako nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije kroz Fond za sufinanciranje osiguralo 70% sredstava vlastitog udjela sufinanciranja”, izjavio je gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Projektom je svakako zadovoljna i Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci, koja je ovom prilikom istaknula: “Prvenstveno se zahvaljujem roditeljima na strpljenju i razumijevanju, a pogotovo djeci i djelatnicima koji su se izvrsno snalazili u raznim situacijama prilikom izvedbe radova. Također zahvaljujem svim sudionicima uključenih u realizaciji ovih projekata. Osim što smo dobili novi izgled vrtića, ostvarit ćemo značajnu energetsku uštedu čime ćemo dodatno poboljšati kvalitetu naše usluge te će naši vrtići postati još poželjnija mjesta za odgoj i obrazovanje naših najmlađih sugrađana”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno