Page 10 - Vinkovački list - 23.3.2018.
P. 10
RECEPT PETAK, 23.3.2018

Autohtona jela

Sataraš
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske
županije objavila je brošuru “Gastro
umjetnost Srijema i Slavonije” (2017.).
Autorica tekstova je Željka Klemenčić,
za recepte se pobrinula Udruga kuhara
Vukovarsko-srijemske županije, a za
fotografiju sataraša za današnji recept
Sanja Mijac. Prenosimo ih uz jednostavnu
poruku: U slast!

Povrće ovom području osnivali bašće i
“učili Slavonce da uz svinjetinu i
Sataraš i turšija, ajvar i divljač jedu i povrće i voće”.
punjena paprika, sarma ili
obične flekice s kupusom... Sataraš i turšija, ajvar i punjena
paprika, sarma ili obične flekice
Plodna slavonska zemlja, kada se s kupusom samo su neka od jela
s ljubavlju obrađuje, kao stvorena bogatih povrćem bez kojih je neza-
je za uzgoj najrazličitijeg povrća. misliva današnja kuhinja Srijema i
Vrtovi ili bašće, kako ih ovdje zovu, Slavonije.
toliko su rasprostranjeni i sve-
prisutni, da u jesen većina ljudi Ako postoji jedno povrće koje je
susjedima dijeli viškove, nakon što doista neraskidivo vezano uz ovaj
spremi zimnicu. kraj, onda je to paprika. Slatka,
ljuta, svježa, sušena, mljevena,
U proljeće mladi grašak i prve kuhana, pečena, kao začin ili kao
salate, u ljeto grah, paradajz prilog, paprika je sveprisutna – bez
i paprika, pa kupus i kelj, sve nje nema ni boje ni okusa, ni fiš
vrste rotkvi i tikava… Nemoguće paprikaša, ni kobasica, ni kulena,
je istaknuti jednu vrstu povrća ni čobanca...
koja bi obilježila ovo podneblje
naprosto zbog toga što u srijem-
skim vrtovima sve dobro raste i na
stolovima svega ima, od povrtnih
variva do svježih i kiselih salata.

Čuveni slavonski putopisac
Matko Peić napisao je da je i sam
izraz bašća povezan s turskim utje-
cajima na gastronomiju Srijema –
Turci su, naime, za vrijeme svoje
stopedesetgodišnje vladavine, na

Sataraš 0,15 l 4 češnja češnjaka oko 0,06 kg Priprema: ili se može poslužiti uz bilo koja ostalih članova obitelji je da su
1,00 kg sitno sječeni svježi peršinov list Na ulju (masnoći) dobro zagrija- pečena mesa ili ribe. ostali mogli dobiti samo kajganu,
Namirnice za 10 osoba: 1,00 kg žlica soli i mljeveni papar po želji nom popržiti luk, potom papriku Karakteristika ovog jela je također a ako bi on ponekad to poželio
ulje (masnoća) 0,60 kg te rajčicu nakon par minuta. da su gazde (glava obitelji) tražili onda bi to bio omlet s domaćom
rajčice svježe Začiniti solju i paprom, lagano da im se pri posluživanju ispeče šunkom ili šunka sa jajima - to bi
paprike svježe dinstati da svi sastojci budu pre- jaje (nekad i dva) na oko i stavi se događalo pri svetkovinama.
luk crveni poznatljivi. preko sataraša. Razlika između
Ovo jelo može biti samostalno gazde (najstariji član obitelji) i
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15