13 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Virtualna stvarnost u Bibliobusu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Danas je ispred Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci predstavljen projekt “Virtualna stvarnost u Bibliobusu”. Projekt vrijedan 122.450 kuna sufinanciraju Ministarstvo kulture i Vukovarsko-srijemska županija. Kroz projekt djeca na edukativnim radionicama u Bibliobusu, uz korištenje VR tehnologije, na vrlo atraktivan način uče o važnim i zanimljivim zavičajnim sadržajima.

U društvu mališana iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Vinkovci, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir te voditeljica Matične službe za narodne i školske knjižnice VSŽ Iva Pezer, danas su predstavili projekt „Virtualna stvarnost u Bibliobusu“. Projekt vrijedan 122.450,00 kuna sufinanciraju Ministarstvo kulture i Vukovarsko-srijemska županija. Kroz projekt djeca na edukativnim radionicama u Bibliobusu, uz korištenje VR tehnologije, na vrlo atraktivan način uče o važnim i zanimljivim zavičajnim sadržajima.

“Riječ je o natječaju na koji smo se javili zajedno, Županija i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, a kroz ovaj projekt za djecu koja koriste Bibliobus u našim ruralnim područjima osigurano je 20 mobilnih uređaja s virtualnim naočalama te su izrađene aplikacije koje opisuju našu županiju, naše znamenitosti s kojima se djeca upoznaju na vrlo zanimljiv način jer kada stave naočale imaju osjećaj da se i sami nalaze u određenom prostoru.To je jedna od novosti tehnologije i vjerujemo kako će djeci biti vrlo zanimljivo učiti o povijesti i znamenitostima naše županije na ovaj način”, istaknula je Marija Budimir.

Ovo je još jedan zajednički projekt s Ministarstvom kulture, a realiziran je sa željom da učenicima u ruralnim područjima pružimo mogućnost da uz suvremenu tehnologiju, kroz virtualnu stvarnost, upoznaju svoju županiju, naše znamenitosti i našu bogatu kulturnu baštinu, istaknuo je župan Božo Galić.

“Edukativne radionice uz korištenje VR tehnologije već se provode u školama koje Bibliobus posjećuje. Provode ih učiteljice i naš knjižničar u Bibliobusu, a djeca su oduševljena takvim načinom rada jer je to njima jedan vid igre i tako na zanimljiv način usvajaju znanja. U ovom slučaju riječ je o sadržajima vezanima za našu županiju, a prezentacija je prilagođena učenicima osnovne škole. Kako je riječ o razvojnom projektu vjerujem da ćemo ga, u suradnji sa Županijom, nadograđivati pa postoji mogućnost i uključivanja učenika srednjih škola”, istaknula je Iva Pezer.

VR tehnologija u ovom projektu simulira na inovativan i zanimljiv način 14 scena: Vučedolska golubica, Orion (vučedolski kalendar), rimski carevi rođeni u Cibalama, hrast lužnjak, nogometna lopta i tenis u Županji, Suvara iz Otoka (mlin), Josip Runjanin, Antun Gustav Matoš, Lavoslav Ružička, Ilok (dvorac i stara gradska jezgra), željeznička pruga, rijeka Dunav, manifestacija Vinkovačke jeseni i vukovarski Vodotoranj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno