25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

11. nacionalni susret udomiteljskih obitelji

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Vukovaru je u tijeku 11. nacionalni susret udomiteljskih obitelji koji je okupio oko 350 udomitelja i djece iz cijele Hrvatske. Forum za kvalitetno udomiteljstvo već tradicionalno ovaj susret organizira u mjestu jedne od udruga članica Foruma, a ove godine u suradnji s Udrugom udomitelja Vukovarsko-srijemske županije „Zagrljaj“ to je Vukovar gdje su se udomiteljske obitelji okupile kako bi se međusobno družile, razmijenile iskustva i znanja te kako bi na taj način promovirale udomiteljstvo.

Ove godine susret se održava u sklopu nacionalne kampanje „Svako dijete treba obitelj“ koju su pokrenuli Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF Hrvatska u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece, kako bi promovirali udomiteljstvo djece kao najpoželjniji oblik alternativne skrbi za djecu.

Susretu nazoči i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. “Prema podacima ministarstva u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno je smješteno 2 259 djece u 1 202 udomiteljske obitelji dok je u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno 841 dijete, od kojih 169 djece živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece je mlađe od tri godine. Odrastanje u ustanovama, koliko god se odgojitelji trudili, ne može zamijeniti iskustvo individualizirane tople obiteljske skrbi pa se nadamo da ćemo iduće godine imati upola smanjen broj djece smještene u ustanovama u dobi do tri godine”, istaknula je ministrica Murganić.

Naglasila je kako je u proceduri i novi Zakon o udomiteljstvu kojemu je cilj veći broj udomitelja i adekvatna financijska naknada udomiteljima. “Cilj zakona, kao i kampanje je i dobivanje novih, mladih udomitelja s obzirom da je trenutno prosječna dob udomitelja više od 50 godina, kao i rasprostranjenost udomiteljstva po čitavoj Hrvatskoj”, istaknula je Nada Murganić.

Osim što je susret udomitelja događaj namijenjen druženju udomitelja i djece, uvijek je popraćen i programom i radionicama za djecu te radnim dijelom za odrasle ove godine na temu „Udruge udomitelja – produžena ruka sustava socijalne skrbi za razvoj kvalitetnog udomiteljstva“.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno