Po prvi puta online, putem Zooma, 8. i 9. lipnja održan je 15. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 9. festival hrvatskih bibliobusa – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem.

Skup je održan pod nazivom Pokretne knjižnice – prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa, s podtemama: Rad bibliobusnih službi u „novom normalnom” i Uloga bibliobusa prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa. Organizatori su bili Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, a financijsku potporu dali su Ministarstvo kulture i medija RH, Vukovarsko – srijemska županija i Grad Vinkovci.

Na ovogodišnjem okruglom stolu s međunarodnim sudjelovanjem, osim domaćih predavača, predstavili su se mnogi zanimljivi predavači s primjerima dobre prakse iz Bosne i Hercegovine, Belgije, Finske, Mađarske, Portugala, Republike Sjeverne Makedonije, Španjolske, Nizozemske, Slovenije, Srbije te Australije što je omogućilo sudionicima razmjene znanja, iskustava, ideja i prakse te stvaranje moguće suradnje i partnerstva.

U 2021. godini u Republici Hrvatskoj djeluje ukupno 9 bibliobusnih službi u 8 županija i s 13 bibliobusnih vozila. To su službe u Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici i Križevcima, Rijeci, Vinkovcima, Zadru i Zagrebu. Na područjima koje pokrivaju svojom uslugom, pokretne knjižnice su često prvi i jedini oblik knjižnice dostupan stanovništvu u njihovim mjestima boravka.

“Ovim skupom obilježili smo 110 godina pokretnog knjižničarstva u Hrvatskoj kojom se ujedno obilježava i 110. obljetnica karlovačkog bibliobusa, 45. obljetnica Bibliobusne službe Knjižnica grada Zagreba, 15. obljetnica Bibliobusne službe Vukovarsko – srijemske županije, 15. obljetnica Bibliobusne službe Zadarske županije te 20. obljetnica Komisije za pokretne knjižnice. Ujedno je proslavljen i Dan hrvatskih bibliobusa, koji se treću godinu zaredom obilježava 9. lipnja u počast datumu iz 1969. godine kada je u Rijeci svečano otvoren prvi namjenski uređen bibliobus u Hrvatskoj”, istaknula je Nika Čabrić, predsjednica Komisije za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva.

Spomenimo još kako Bibliobus Vukovarsko-srijemske županije danas, 9. lipnja, slavi svoj 15. rođendan, pa će tim povodom u dvorištu Knjižnice danas u 13 sati biti održana svečanost proglašenja pobjednika natječaja Bibliobusa  za najbolji „Zakon o čitanju“.