28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

12 koraka za smanjenje rizika od raka

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Liga protiv raka Vinkovci i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije u povodu Europskog tjedna borbe protiv raka danas su u središnjem vinkovačkom parku organizirali javnozdravstvenu akciju „12 koraka za smanjenje rizika od raka”.

Riječ je o promoviranju 12 preporuka Europskog kodeksa protiv raka koji je nastao na inicijativu Europske komisije, a cilj je informirati ljude o tome što mogu učiniti za sebe i svoje bližnje kako bi smanjili rizik obolijevanja od raka.

„Rak svakako predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema s obzirom na velike brojke koje pokazuju statistički podaci što se tiče i obolijevanja i umiranja i ono što je zabrinjavajuće da te brojke iz godine u godinu rastu. Smatra se da postoje neki faktori rizika koji se povezuju s nastankom raka, vezani su uz način života i neke loše navike. Stoga se ovim putem želi potaknuti javnost da razmisli što može svaki pojedinac učiniti za sebe i za svoje bližnje kako bi se smanjio rizik od obolijevanja. Ako bi poštivali ovih 12 koraka koje danas promoviramo, smatra se da se rizik od obolijevanja i umiranja može smanjiti čak za 40 posto”, istaknula je Sanja Gali, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske župnije, koordinatorica za nacionalne programe ranog otkrivanja raka.

A 12 koraka odnosno 12 preporuka Europskog kodeksa protiv raka su:

 1. Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.

 2. Nemojte dopustiti pušenje u svojem domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.

 3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

 4. Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.

 5. Hranite se zdravo:

 • jedite što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća

 • ograničite unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama) i izbjegavajte zaslađena pića

 • izbjegavajte suhomesnate proizvode, ograničite unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.

 1. Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.

 2. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.

 3. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.

 4. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.

 5. Za žene:

– Dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete.

– Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.

 1. Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv:

 • hepatitisa B (za novorođenčad)

 • humanog papiloma virusa (HPV) (za djevojčice).

 1. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka:

 • debelog crijeva (muškarci i žene)

 • dojke (žene)

 • vrata maternice (žene).

„Dakle osim primarne prevencije važno je voditi računa i o sekundarnoj prevenciji, a to je da se odazivamo na redovite preventivne preglede jer jako je važno u kojem s stadiju rak otkrije. Ako se otkrije u nekim ranijim stadijima tada je velika mogućnost da se osoba potpuno izliječi i nastavi normalno živjeti. U Hrvatskoj imamo dostupne nacionalne programe za rano otkrivanje raka pa ovim putemo želimo i potaknuti ljude, kada dobiju poziv da se odazovu na taj program”, istaknula je Sanja Gali.

A na to koliko je važna prevencija upozoravaju procjene iz globalne zdravstvene statistike o raku prema kojima je broj novooboljelih od raka u 2020. godini dosegao 19,3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna. U Hrvatskoj je 2019. godine dijagnosticirano preko 25.000 novih slučajeva raka, a od raka su umrle 13.344 osobe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno