Na konferenciji za novinare, održanoj u Zagrebu, predstavljen je program ovogodišnjeg Vukovar film festivala, tradicionalnog festivala podunavskih zemalja, koji se  održava od 4. do 7. srpnja.  Najavljeno je kako posjetitelje i ove godine, kao i svih prethodnih, očekuje mnoštvo kvalitetnih filmova iz Europe i svijeta koji će biti prikazani tijekom četiri dana, a tradicionalna nagrada Zlatni šlep bit će dodijeljena u tri kategorije: za najbolji dugometražni film, za najbolji kratkometražni film i za najbolji dokumentarni film.

Trinaesti filmski festival u Vukovaru pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma otvorit će domaći uradak, film „Sam samcat“ redatelja Bobe Jelčića. Na svečanosti otvorenja festivala Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će i nagradu Fabijan Šovagović uglednoj hrvatskoj glumici Ingeborg Appelt.

Konkurenciju dokumentarnih filmova ove godine predvodi nekoliko sjajnih uradaka. Za početak tu je hrvatski film „Polarni san“ redatelja Đure Gavrana o prvom Hrvatu koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Društvo u konkurenciji mu prave mađarski „Geto Balboa“ o učitelju boksa iz geta, češki „Kralj skateboardinga“ o usponu ovog ekstremnog sporta u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, bugarski „Kalin i zatvorska ekipa“ o čovjeku koji želi promijeniti vrijednosni sustav društveno odbačenih te bosansko-hercegovački „ReGeneracija“ o mladim ambasadorima mira te ratom razorene zemlje. Ovogodišnju konkurenciju dokumentarnog filma zaokružuju dva glazbena uratka – slovački „Bend“ o romskoj glazbenoj skupini koja iz teških socijalnih okolnosti pronalazi put do prestižnog međunarodnog glazbenog festivala te hvaljeni srpski „Nebeska tema“ o glazbenom velikanu Vladi Divljanu.

U konkurenciji kratkih igranih filmova ove godine biti će prikazano šest vrhunskih ostvarenja od kojih organizatori posebno ističu ukrajinski film „Mia Donna“, dobitnika prestižne ukrajinske nagrade filmske akademije te rumunjski „Pismo Djedu Mrazu“ koji je osvojio niz priznanja na međunarodnim festivalima u svijetu za glumu, režiju i scenarij.

Tročlani žiri koji će ove godine odlučiti o pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma pod pokroviteljstvom PBZ-a čine novinarka i redateljica Jasna Nanut, ugledni producent Miodrag Sila koji stoji iza dosad najuspješnije domaće serije „Novine“ te cijenjeni bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Popratni program filmskog festivala u Vukovaru nikad nije bio jači. Potpuno nova kategorija uvedena prošle godine „Pobjednici Cannesa“ ove godine se proširuje pa će se u njezinom sklopu prikazati pobjednici dva najjača svjetska festivala – Berlina i Cannesa. Tako će vukovarska publika imati priliku prva u Hrvatskoj pogledati dobitnika Zlatnog medvjeda u Berlinu, izvrstan film „Sinonimi“ redatelja Nadava Lapida te osvajača Zlatne palme iz ovogodišnjeg Cannesa, remek-djelo „Parazit“ južno-korejskog redatelja Bong Joon Hoa. Uz njih, u kategoriji „Pobjednici Berlina i Cannesa“ prikazat će se i novi filmski dragulj španjolskog genija Pedra Almodovara „Tuga i slava“ (za koji je Antonio Banderas osvojio nagradu za najboljeg glumca u Cannesu) te kontroverzna francuska drama o pedofiliji u Crkvi „Bogu hvala“ uglednog redatelja Françoisa Ozona (dobitnika velike nagrade žirija u Berlinu).

Pod visokim pokroviteljstvom Norveške ambasade, ove godine u sklopu festivala organiziramo kategoriju „Norveška invazija“ u sklopu koje će se prikazati četiri najnovija uratka iz te skandinavske zemlje, a među kojima posebno treba istaknuti film katastrofe „Potres“ te hvaljenu dramu „Konjokradice“ koja je na Berlinaleu osvojila posebnu nagradu za umjetnički doprinos. Već tradicionalno u popratnom programu festivala očekuju nas i kategorije „Europo, otvori se“, „Francuski fokus“ i „Europskih velikih četiri“ u sklopu kojih prikazujemo najnovije filmove respektabilnih redatelja kao što su Ralph Fiennes, braća Dardenne, Olivier Assayas, Paolo Sorrentino i Fatih Akin.

Osim bogatog filmskog programa, ovogodišnji Vukovarski festival također će imati i pregršt dodatnih događanja od kojih svakako treba istaknuti dvije filmske radionice – radionicu jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta i radionicu „Od ideje do realizacije“ redatelja Ivana Salaja. Nacionalne manjine kao i prethodnih godina predstavit će svoje tradicionalne kuhinje, a u gradskoj knjižnici održat će se i predstavljanje knjige „Branko Belan – Zaboravljeni klasik“ autora Željka Ivanjeka i Nenada Polimca. Ove godine dobitnik nagrade za životno djelo je glumac Žarko Potočnjak, a dobitnik nagrade Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji je ugledni scenograf Mario Ivezić. Vukovarsko zagrijavanje kreće dan ranije uz posljednji film Roberta Redforda „Kavalir s pištoljem“ i dobitnika prestižne nagrade Oscar za najbolji film godine „Zelena knjiga: Vodič za život“.

Vukovar film festival jedini je filmski festival u Hrvatskoj koji nosi oznaku EFFE – Europa za festivale, festivali za Europu. Ove godine upravo je filmski festival u Vukovaru nominiran za prestižnu festivalsku nagradu „EFFE laureat 2019./2020.“. Riječ je o nagradi koja se odnosi na festivale koji uspješno demonstriraju umjetničku vrijednost, a u isto vrijeme imaju snažan utjecaj na lokalni i regionalni društveni i kulturni razvoj. Tako se Vukovar film festival ove godine nalazi u probranom društvu od dvadeset i četiri europska festivala koja su nominirana za ovu prestižnu nagradu, a čija će se dodjela održati krajem rujna ove godine u Bruxellesu.

Kompletan program 13. Vukovar film festivala pronađite na www.vukovarfilmfestival.com