Foto: Tomislav Jonjić

U Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” Gradskog muzeja Vinkovci večeras je svečano otvorena likovna izložba Vladimira Vočanca.

Večerašnje događanje dio je programa ovogodišnjih 15. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sada već tradicionalne Dane MH organiziraju ogranci koji djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije, a među kojima je najaktivniji i članstvom najbrojniji Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima.

Vinkovački matičari već tradicionalno u okviru Dana MH u VSŽ organiziraju jednu veću izložbu u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci, a ove godine predstavljen je likovni umjetnik iz Rokovaca Vladimir Vočanec. Vladimir Vočanec rođen je 1948. u Zagrebu gdje je završio Primijenjenu školu i Pedagošku akademiju. Godine 1972. zapošljava se u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Rokovcima, a paralelno s pedagoškim radom razvija svoj osebujan umjetnički izričaj.

“Ova izložba predstavlja moj dugogodišnji rad gdje se likovno izražavam s volumenom odnosno s reljefom i s bojom. Prvo mjesto zauzima reljef, trajbani bakar, a zatim ulja i pasteli. Zašto ulja i pasteli uz bakar, zato što se puno lakše izraziti u tim tehnikama nego u bakru. Slike su malo neobične, to je jedna igra, jedna priča i treba se dobro zagledati kako bi se vidjelo što je. U slikama je sve ono što sam djeci predavao o bojama, kompozicijama i tako dalje. U reljefima motivi su manje, više, svirači, pjevači, ima nešto i sakralnih motiva, u pastelima su slavonski pejzaži, a u uljima to je nešto više imaginarno, po mašti, pa i svaki gledatelj može sebi predočiti što bi to bilo što on vidi”, istaknuo je Vladimir Vočanec.

U ime Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima večeras se obratio predsjednik OMH u Vinkovcima doc. dr.sc. Dražen Švagelj, a u ime Gradskog muzeja Vinkovci zamjenica ravnatelja Anita Rapan Papeša. O radu Vladimira Vočanca govorio je prof. Dejan Duraković, akademski kipar, voditelj Odjela za likovnu umjetnost OMH u Vinkovcima, autor postava izložbe.

“Izložba je retrospektivnog tipa, a umjetnik se predstavlja s 97 djela, koja su izbor iz njegovog likovnog stvaralaštva. Izložba je vrlo kvalitetna i doista se ima što vidjeti i mislim da su svi posjetitelji na otvorenju ugodno iznenađeni i zadovoljni, a vjerujem da će tako biti i sa svima koji dođu pogledati ovu izložbu u narednim danima. Mogu samo reći kako je sve što se ovdje može vidjeti oku vrlo ugodno”, istaknuo je Dejan Duraković.

Izložba u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” otvorena je do 15. listopada.