18 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Otvorena izložba Molovanje i farbanje – prikaz tradicijskog umijeća bojanja tekstila

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskom muzeju Vinkovci večeras je otvorena izložba “Molovanje i farbanje – prikaz tradicijskog umijeća bojanja tekstila”.

Nositelji ove izložbe su Zavičajni muzej Stjepana Grubera iz Županje i Gradski muzej Virovitica u suradnji s muzejima, među kojima i s Gradskim muzejom Vinkovci, te pojedincima iz istočnog i zapadnoga dijela Slavonije.

Autorice izložbe su Janja Juzbašić, muzejska savjetnica, ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera Županja i Jasmina Jurković Petras, viša kustosica, Gradski muzej Virovitica.

U ime Gradskog muzeja Vinkovci večeras su se obratili ravnatelj Hrvoje Vulić i Mia Sidorov, kustos pripravnik, voditeljica Etnološkog odjela.

Izložbu je predstavila Janja Juzbašić, a otvorila ju je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić.

Izrada platna i ukrašavanje tekstila u Hrvatskoj vrlo su razvijeni upravo u Slavoniji, a iako je danas nadaleko najpoznatiji zlatovez, jednako su lijepe i vrijedne, moglo se čuti, tehnike „molovanja” i „farbanja” odnosno ručnoga bojanja tekstila u kojemu su Slavonke bile vrlo vješte.

Izložba je podijeljena na prikaz kućne radionice s drvenim kalupima te na tekstil. Etnografski tekstil koji je zastupljen u tehnikama molovanja i farbanja predočen je kroz pojedinačne unikatne dijelove i kao cjelina ženskog odijevanja.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

 

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno