25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

1600 eura gunjanskoj školi za provedbu dva projekta za rad s darovitim učenicima

Više od autora

- vl promo-

OŠ „Antun i Stjepan Radić“Gunja se prijavila na Javni poziv za sufinanciranje projekata rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./2024. Ministarstvo znanosti i obrazovanja školi je odobrilo iznos od 1600 eura za provedbu dva projekta: „Filmska pismenost u školi“ i „Poticanje razvoja socijalnih i emocionalnih vještina kod darovitih učenika“.

„Filmska pismenost u školi“- vrijednost je ovoga projekta u tome što Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“ Gunja kao pokretač promjena u selu Gunja, želi još više razvijati društveno-kulturne aktivnosti u mjestu i umjetničko područje (filmsko stvaralaštvo i filmsku pismenost), po kojem je škola već godinama poznata zahvaljujući radu Studija kreativnih ideja Gunja. Škola je mjesto dogradnje, usavršavanja ili tek prvog susreta naših učenika sa svijetom filma, fotografije, radija i medija! Naši učenici, koji su identificirani kao nadareni, ujedno su i članovi filmske družine, gdje razvijaju filmsko stvaralaštvo (montaža, režija i pisanje scenarija), kroz dodatni rad, izrazili su želju za stjecanjem novih znanja kroz dodatne radionice na temu kako djecu poučavati filmsku pismenost kroz odabrane nagrađivane europske filmove za djecu (pretplata na Netflix, ili pretplata na portal „Vrti svoj film“). Učenici bi tako razvijali kritičko mišljenje, jer bi zajedno s voditeljicom filmske družine Anitom Tufekčić analizirali filmove i kritički promišljali, a krajnji cilj je mentoriranje učenika, gdje bi svi zajednički radili na izradi scenarija i na kraju snimili svojigrani film uz pomoć akademskih redatelja iz Gunje i Zagreba. Glavni cilj projekta je: Razvijanje filmske pismenosti koja obuhvaća i razumijevanje filma, znatiželju u izboru filmova, kritičko promišljanje te razumijevanje filmske umjetnosti kao stvaralaštva, ali i praktični rad (mentoriranje učenika) kroz radionice stvaranja filma (od ideje do premijere).

Vrijednost projekta „Poticanje razvoja socijalnih i emocionalnih vještina kod darovitih učenika“ je u tome što: Unazad šest godina u našoj školi provodi se identifikacija darovitih učenika. Trenutno je njih 16 identificiranih. U ovoj školskoj godini osnovali bi školsko povjerenstvo za rad i praćenje darovitih učenika. Školsko povjerenstvo bi organiziralo način rada onako kako je to predloženo u Smjernicama za rad s darovitim učenicima. Tijekom školske godine provodile bi se radionice za socijalni i emocionalni razvoj darovitih učenika.

Cilj projekta je podrška socijalnomu i emocionalnomu razvoju darovitim učenicima. To je važno zbog njihova cjelovitog razvoja, a u sklopu je kurikularnog planiranja i programiranja. Daroviti ne moraju biti otporni na probleme karakteristične za djetinjstvo i adolescenciju. Unatoč njihovom dobrom intelektualnom razvoju, moguće su poteškoće u socijalnom i emocionalnom funkcioniranju, sukobi s vršnjacima, usamljenosti, neprihvaćenosti, odbacivanju, poteškoće u koncentraciji, anksioznost, perfekcionizam i sl., što je uočeno kod pojedinih darovitih učenika u našoj školi. Krajnji cilj projekta je unaprijediti odgojno-obrazovni rad s darovitim učenicima.


Voditeljice projekta u školi su školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić za projekt „Filmska pismenost u školi“ i defektologinja Snježana Barić za projekt „Poticanje razvoja socijalnih i emocionalnih vještina kod darovitih učenika.“

Popis odabranih škola dostupan je na poveznici:

https://mzo.gov.hr/vijesti/odluka-o-financiranju-projekata-prijavljenih-na-javni-poziv-za-sufinanciranje-projekata-rada-s-darovitim-ucenicima-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-u-skolskoj-godini-2023-2024/5929

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno