6 C
Vinkovci
Petak, 26. travnja 2024.

Hoće li župan Damir Dekanić prije Uskrsa kući na slobodu?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Tri tjedna i dva dana prošlo je od kako je uhićen vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić zbog izazivanja prometne nesreće u uskrsnoj noći 17. travnja prije godinu dana na ulazu u Cernu pod sumnjom da je nagovorio troje policajaca, rođaka i vlasnicu oštećene ograde kuće i automobila da kažu kako nije skrivio prometnu nesreću jer je bio suvozač.

Uz troje policajaca koji su te noći bili u patroli, bez mobitela u Zagrebu na testiranju za novi mandat na čelu Policijske uprave vukovarsko-srijemske ostao je i dotadašnji načelnik Fabijan Kapular. Naime, prema pisanju nacionalnih medija, dvojica službenika PNUSKOK-a zatražila su od Kapulara da im preda službeni mobitel, a nakon toga s njim obavili razgovor.

Novinari su u međuvremenu doznali kako je iz izlistanja poziva utvrđeno da su sporne noći župan i načelnik ostvarili telefonski kontakt i kratko razgovarali. No, nakon toga više nema međusobno zabilježenih kontakata. Mobitel je podvrgnut detaljnoj analizi.

Javnost nagađa kako će Dekanić biti pušten na slobodu prije Uskrsa.


Naime, istražni sudac naložio je 15. ožujka jednomjesečni istražni zatvor za pet osoba. Nekima zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, nekima zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Damiru Dekaniću, po oba zahtjeva. Zbog trudnoće izuzeta je policajka uz mjeru opreza kako ne bi kontaktirala sa svjedocima.

Njih je dvadesetak, saznali smo nedavno u razgovoru s Dekanićevim odvjetnikom Davorom Ćavarom. Tek kada budu svi ispitani, vukovarsko-srijemski župan moći će sa slobode pripremati svoju obranu. Odvjetnik pojašnjava da tempo diktira USKOK odnosno dostupnost svjedoka. Netko je možda na putu, netko bolestan, niz je objektivnih okolnosti koje mogu usporiti ispitivanje, kazao je. Ćavar potvrđuje kako je Dekanić u dobrom psiho-fizičkom stanju, svjestan situacije u kojoj se nalazi, ali pozitivan. Ne otkriva je li sa svojim branjenikom dogovarao strategiju obrane. Podsjetimo, župan Dekanić je prije mjesec dana pred sucem istrage rekao kako ostaje pri svome iskazu da nije vozio službeni automobil, potvrdio je odvjetnik na dan uhićenja medijima.

“Vjerujemo kako će predloženi svjedoci biti ubrzo ispitani kako bi moj branjenik mogao Uskrs provesti sa svojom obitelji”, zaključio je Ćavar. Početak nastavka očekuje se uskoro.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno