16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

2. Izložba čipke u Sikirevcima

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Udruga “Sikirevački motivi”, kao nositelj nematerijalnog kulturnog dobra “Umijeće izrade sunčane čipke – motiva”, prošle godine pokrenula je Izložbu čipke u Sikirevcima te na taj način omogućila ljubiteljima čipke da i ovdje uživaju u ljepoti i raznolikosti bogatstva nematerijalne kulturne baštine koju svaka čipka posjeduje. U svom desetogodišnjem djelovanju širom Hrvatske promoviraju svoju čipku na izložbama i Festivalima, a udruga je postala i dio jedne velike obitelji čipkarstva u Hrvatskoj, koja s ponosom njeguje tradiciju izrade i očuvanja čipke sa svojih prostora. Želja je nastaviti i učvrstiti tradiciju održavanja izložbe čipke u Sikirevcima te poučeni iskustvima s prošlogodišnje izložbe učiniti događaj još boljim i kvalitetnijim. 

Tako će od 28. do 30. rujna u Sikirevcima biti održana 2. Izložba čipke. Projekt ima potporu Općine Sikirevci i Brodsko–posavske županije te Ministarstva kulture, a izložba je uvrštena i u program Ministarstva kulture “Dani Europske baštine 2018”.

Na 2. Izložbi čipke u Sikirevcima bi, uz Sikirevački motiv, bile izložene čipke iz Lepoglave, Paga, Trga kraj Ozlja, Svetomarska čipka, Krašića, Križevaca, kao i Primoštena. Kao gosti svoje čipke će pokazati čipkarice iz Oštre Luke ( BiH ), Tešnja, (BiH), te dvije čipkarice iz Bugarske (Bistra Pishanceva – čipka na batiće i Svetlomira Ivanova – čunčana čipka)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno