7 C
Vinkovci
Srijeda, 5. listopada 2022.

23. Seminar folklora panonske zone

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Od 20. do 26. kolovoza Vinkovci će biti domaćin 23. ”Seminara folklora panonske zone”. Seminari folklora održavaju se od 1996. godine u organizaciji kulturnog centra ”Gatalinka”, a cilj je razvoj folklora u Hrvatskoj. Kao predavači sudjeluju najveći autoriteti s područja folklora, etnologije i etnomuzikologije u Hrvatskoj, a polaznici su voditelji folklornih društava te nastavnici osnovnih i srednjih škola iz zemlje i inozemstva.

Od 2017. priprema se potpuno novi koncept rada koji je usmjeren na scensku primjenu folklora, dok će kao polazište biti korišteni rijetko viđeni terenski zapisi iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, muzeja te privatnih zbirki predavača na seminarima. Polaznici će biti podijeljeni u nekoliko skupina koji će se baviti pripremom istog videomaterijala, ali s različitim konceptom scenske pripreme. Tradicijsku građu odabrat će voditeljica seminara Blanka Žakula iz privatnih zbirki te Tvrtko Zebec iz bogate zbirke Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Cilj je napraviti veliki iskorak u djelovanju i razmišljanju o scenskom prikazu folklorne umjetnosti, a poduzetnicima će u kreativnom procesu i osmišljavanju scenskog prikaza pomagati stručnjaci iz različitih područja umjetnosti. Osim toga, stručnjaci će i će kratkim predavanjima od 5 do 30 minuta predočiti brojne načine primjene scenskih elemenata.

Nastava će biti održana u Gradskom kazalištu ”Joza Ivakić” i hotelu ”Admiral. Prvoga dana polaznici će moći slušati teme ”Svatovi u đakovačkom kraju” i ”Svatovi u vinkovačkom kraju”, drugi dan će biti ”Tradicijsko pjevanje” i ”Svatovi u panonskom području”, dok su trećega dana na rasporedu ”Elementi scenskog pokreta” i ”Razvoj ideja za scensku pripremu”. U četvrtak polaznici će slušati teme ”Teorijska osnova koreografiranja” i ”Elementi scenskog pokreta”, a u petak ”Praktična primjena scenskih zakona” i ponovno ”Razvoj ideja za scensku pripremu”. Pretposljednjeg dana teme će biti ”Kraljice u suvremenom plesu” i nova ”Razvoj ideja za scensku pripremu”, dok nas u nedjelju, posljednjeg dana, očekuje također ”Kraljice u suvremenom plesu” i okrugli stol na temu ”Problemi u primjeni naučenog znanja”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno