21 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

24 godine od rata donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Prije ljetne stanke zastupnici u Hrvatskom saboru jednoglasno su usvojili konačan prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Dosad, ističu u Ministarstvu hrvatskih branitelja, u Republici Hrvatskoj nije postojao jedinstveni zakon koji uređuje nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji da saznaju sudbinu svojih članova te postupak njihovoga traženja.

“Temeljni cilj svih aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih tijela uključenih u traženje nestalih osoba jest rješavanje slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu, a donošenje ovog Zakona veliki je iskorak u navedenom cilju. Podsjećamo kako Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1.892 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, pri čemu se 1.481 osoba vodi nestalima, dok je 411 zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba. Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje svima koji su sudjelovali u izradi Zakona te svima koji su podržali njegovo donošenje, a posebno Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja”, ističu u Ministarstvu.

Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu stupa na snagu osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Ovim se Zakonom štite, unaprjeđuju i promiču prava i interesi osoba nestalih u Domovinskom ratu i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa i članova njihovih obitelji te uređuje postupak, nadležnost, vođenje evidencija i ostalo u svezi traženja, ekshumacije i identifikacije osoba nestalih u Domovinskom ratu i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa.

Ovim Zakonom je dan 30. kolovoza proglašen „Danom sjećanja na nestale osobe“.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno