U sklopu 25. sezone Vinkovačke glazbene scene večeras je u Gradskom muzeju publika mogla uživati u izvedbama Krešimira Marmilića na violini, Matije Štajcara na violončelu i Biserke Krčelić na harfi.

Komorni trio Crisóstomo istaknuo se koncertima ljetnih festivala i nametnuo kao nesvakidašnji sastav glazbenika izuzetno bogatih iskustvom u izvođenju komorne glazbe.
Čine ga glazbenici čija suradnja traje godinama u više sastava, objedinjeni u ansamblu Crisostomo, svojim su nastupima donijeli programsko osvježenje na našu koncertnu scenu te ih publika redovito ispraća ushićenjem i odobravanjem. Zagreb, Rab, Rovinj, Poreč, Labin, Pazin, Biograd, Tisno, Županja, Murter, tek su neka od mjesta gdje je Crisostomo ostvario izvrstan prijem publike. To je i dokumentirano nekolicinom video zapisa koji se mogu pronaći na YouTubeu. Crisóstomo, osim djela pisanih u originalu i u obliku obrada za njihov sastav, pažnju posvećuje i hrvatskim autorima koje često izvodi na svojim koncertima.

“Ovo je 154. događaj u našem Etnološkom postavu kako je otvoren 2001. godine. Za to razdoblje imali smo uistinu puno događanja u suradnji s Maticom hrvatskom kao što je i ovo večerašnje. Ovo su vrsni glazbenici i vjerujem da će biti i mlađe i starije populacije večeras i nadam se da ćemo uživati u čaroliji glazbe”, istaknula je Ljubica Gligorević, voditeljica Stalnog Etnološkog postava.

“Sastav je dobio ime po španjolskom glazbeniku Juan Crisóstomo de Arriaga koji je imao sličnu sudbinu kao naš Franjo Krežma. Bio je izniman talent i nažalost preminuo je u 21. godini života. Iza sebe je ostavio jako kvalitetna djela. Ovo nam je prvi nastup u Vinkovcima u ovom postavu, ali nadamo se da će ih biti još”, objasnio nam je violinist Krešimir Marmilić.

“Vinkovačka glazbena scena nastala je na poticaj sveučilišnog profesora glazbe i klavira Jakše Zlatara iz Zagreba. On nas je poticao da u onim najtežim godinama nakon rata pokrenemo ozbiljnu scenu glazbe. Pokrenuli smo ju s našom Glazbenom školom Josipa Runjanina. Prvih desetak godina sam ja vodio to taj dio, no sada ga vodi kolega Martin Višković. Naš sljedeći koncert ćemo održati u petak 28.06.19. u 20 sati. Nastupat će nam Gudački kvartet “Porin” u crkvi sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima”, dodao je Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka matice hrvatske.

Vinkovačka glazbena scena u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima obuhvaća organizaciju koncerata uz slobodan ulaz, a u svrhu obogaćivanja kulturne ponude Grada i promocije ozbiljne glazbe, posebice među mladima i svima koji za to imaju potrebe.