U Vinkovcima u konjičkom klubu Eohippus održano je 5. Županijsko natjecanje za djecu i
mlade, 4. kolo, ujedno i finale cup-a. Prvo kolo održano je u Županji u Županjskom kasu, 2. kolo u novoosnovanom konjičkom klubu Suvara iz Otoka, a 3.kolo, prošlog vikenda u Županji u organizaciji KU Stari graničar.

Ovakvu vrstu natjecanja pokrenuo je KK Eohippus još prije 8 godina, ali na klupskoj
razini. Kako je vrijeme prolazilo, natjecanje je iz klupskog preraslo u gradsko, zatim u županijsko, a kako vrijeme pokazuje moglo bi postati i međužupanijsko natjecanje.

Kako poručuju iz KK Eohippus iznimno su ponosni što su uspjeli povezati veliki broj udruga i konjogojaca koji imaju zajednički cilj, a to je promocija i njegovanje konjogojstva i rekreativnog konjičkog športa.

Kroz ovu godinu u natjecanjima sudjelovali su jahačice i jahači iz Konjičkog centra Županjski kas – Županja, Konjički klub Suvara – Otok, Konjogojska udruga Stari graničar – Županja, KU Slavonija – Slavonski Brod, KU Vranac – Donje Novo selo, KU Dorat – Vinkovci, Konjogojska udruga Otok – Otok, KU Riđani – Privlaka, Konjički klub Slavonija i Baranja – Ernestinovo i Konjički klub Eohippus – Vinkovci.

U Vinkovce su stigli jahači iz čak 8 udruga sa 26 jahača te su u KK Eohippusu vrlo ponosni na tu brojku. Sva 4. kola sadržavala su 3 kategorije jahača. Prva kategorija odnosila se na djecu od 10 – 14 godina. Oni su imali zadatak u što kraćem vremenu što točnije proći zadani poligon. U ovoj kategoriji u Vinkovcima je nastupalo 5 jahača, a pobjedu je odnio domaći jahač, ujedno i najmlađi, Gabrijel Rapčan. Drugo mjesto je osvojila Lana Ivić (KU Slavonija, Slavonski Brod), a treće mjesto Ana Ćekić (KK Eohippus).

U prvoj kategoriji tijekom cijelog cup natjecanja sudjelovalo je 8 jahačica i jahača. U ukupnom poretku sva 4. kola, 1. mjesto osvojila je Lana Ivić (KU Slavonija) sa 11 bodova, 2. mjesto osvojila je Ema Jovanovac (KC Županjski kas) sa 9 bodova, 3. mjesto osvojila je Ana Ćekić (KK Eohippus) sa 7 bodova i 4. mjesto Gabrijel Rapčan (KK Eohippus) sa 5 bodova.

Druga kategorija odnosila se na mlade jahače u dobi od 15 – 21 godinu, koji su imali 2 utakmice. U prvoj utakmici morali su proći već spomenuti poligon, a druga utakmica je bila brzinska utakmica kroz čunjeve. U ovom 4. kolu u ovoj kategoriji nastupalo je 10 jahačica i jahača. Laskavu titulu pobjednice odnijela je Ema Lusavec (KK Eohippus), a drugo mjesto je odnijela također domaća jahačica Antonija Sedlar, a treća je bila Melani Nikolić (KU Vranac, Donje Novo selo).

U drugoj kategoriji tijekom cijelog cup natjecanja sudjelovalo je 20 jahačica i jahača. U ukupnom poretku sva 4. kola, 1. mjesto osvojila je Ema Lusavec s čak 64 boda(KK Eohippus), 2. mjesto osvojila je Antonija Sedlar (KK Eohippus) s 46 bodova, 3 .mjesto osvojila je Ana Kramarić (KK Eohippus) s 38 bodova i 4. mjesto Noemi Mandić (KC Županjski kas) s 30 bodova.

Treća kategorija odnosila se na jahače iznad 22.g. Također su imali dvije utakmice, poligon i kapije. A pobjedu je odnio opet domaći jahač Jurica Rapčan, drugo mjesto osvojila je Tena Skokić (KU Dorat, Vinkovci), a treća je bila Natalija Katanić (KU Slavonija,Slavonski Brod). U trećoj kategoriji tijekom sva 4 natjecanja sudjelovalo je 24 jahačica i jahača, ali s obzorom da su to bile revijalne utakmice, nije bilo pobjednika u ukupnom poretku.

Za vrijeme natjecanja, našim najmlađim posjetiteljima volonterke Društva Naša djeca pripremile su zanimljive radionice, a ovom prilikom im se zahvaljuju na tome.

Nakon proglašenja pobjednika uslijedilo je druženje, ali i dogovori za iduću godinu. Naime, neke udruge su pokazale interes za organiziranjem ovakvog natjecanje, a time bi se povećao i broj kola ovog cupa što će uvelike razveseliti sve jahače.

“Ovo je bio iznimno bogat dan za jahačice i jahače KK Eohippus tj. samog kluba, pogotovo jer je klub na ovaj način proslavio svoj 10. rođendan, a pregršt pehara i medalja je uvijek najljepši poklon za sve članove. Veselimo se idućem cupu, nadam se s još više kola i da će ovo biti poticaj svim našim budućim natjecateljima i jahačima”, poručuju iz Kluba.