23 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

27. Seminar folklora panonske zone s temom “Plesovi i običaju Bilogore”

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Od 20. do 24. kolovoza Vinkovci će ugostiti još jedan Seminar folklora panonske zone. Iako već 27. po redu,  od 2017. godine Kulturni centar Gatalinka organizira ga s potpuno novim konceptom predavanja usmjerenom na scensku primjenu folklora, ovoga puta s temom „Plesovi i običaji Bilogore“.

Polaznici će biti podijeljeni u nekoliko skupina koje će se baviti pripremom istog videomaterijala, ali s različitim konceptima scenske primjene. Tradicijsku građu odavire voditeljica seminara Blanka Žakula te predavači tradicijske baštine.

Na seminaru 2022. tema su „Plesovi i običaji Bilogore“, a predavačica je Gordana Matunci. Osim plesova s područja Bilogore, polaznicima će biti predstavljeni i plesovi još triju mikro regija s područja Panonske zone. Jedan dan organiziran je i odlazak u Veliko Trojstvo.

Polaznicima će u kreativnom procesu i osmišljavanju scenskog prikaza pomagati i davati svoj kritični osvrt stručnjaci iz različitih područja umjetnosti. Cilj je, napominju iz Gatalinke, napraviti veliki iskorak u djelovanju i razmišljanju o scenskom prikazu folklorne umjetnosti.

„Stoga su osim eminentnih etnokoreologa i folklorista, pozvani izuzetni stručnjaci koji su se dokazali u scenskoj primjeni kao vrhunski redatelji, koreografi te plesači izvan područja folklorne umjetnosti. Osim što će polaznicima pomagati svojim savjetima cijelo vrijeme trajanja Seminara, ovi stručnjaci će kratkim predavanjima od 5 do 30 minuta predočiti brojne načine primjene scenskih elemenata“, pojasnili su organizatori.

Seminar počinje u subotu 20. kolovoza u 10 sati, a nastava je organizirana u prostorima Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Više informacija možete pronaći na stranicama Kulturnog centra Gatalinka Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno