23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

28. Lutkarsko proljeće: U šest dana 96 predstava za najmlađe

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Čarolija lutkarske umjetnosti prožet će gotovo cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju po 28. put u svom tradicionalnom terminu, sedam dana prije Velikog tjedna uoči blagdana Uskrsa, od ponedjeljka 27. ožujka do subote 1. travnja.

Šesnaest profesionalnih lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, dijaspore i inozemstva, uprizorit će 96 izvedbi predstava u pet gradova i dvadeset općina Vukovarsko-srijemske županije te u gradovima Orašju i Odžaku u susjednoj BiH.

Manifestaciju otvaraju „Tri praščića“ Zagrebačkog kazališta lutaka u Županji, a zatvara premijerna izvedba predstave „Postolar i vrag“ Gradskog kazališta „Joza Ivakić“, najavljuje u ime organizatora Umjetničke organizacije „Asser Savus“ Slaven Nuhanović.

Foto: Lutkarsko proljeće

Prema izboru strukovne organizacije za lutkarstvo Hrvatskog centra UNIMA na istok Hrvatske stižu neizostavno najveće Zagrebačko kazalište lutaka, potom Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka te lutkari iz Zadra, Rijeke i Splita.

Mališani će tako uživati u Kraljevni i žapcu iz Mostara, Majstorima iz Pečuha, Novim zgodama Wande Lavande, Malom dinosauru, Tri medvjeda i gitari, premijerno, vinkovačkoj izvedbi Postolara i vraga. Iz Slavonskog Broda stiže Vuk i sedmi kozlić, iz Požege Zuboland, iz Subotice priča O jednoj sasvim običnoj Crvenkapi, a tu su i Basne za nas danas, Lila, Stonoga Goga, Mjesečev san, Bajke i još nešto i Čarobna kapa zagrebačkog teatra Barakuda.

Grad Vinkovci mališanima poklanja četiri predstave u 18 sati i to Dječjeg kazališta Subotica, Lofta iz Zagreba, Mostarce i subotnju premijeru Postolar i vrag GK Joze Ivakića koja će spustiti zastore ovogodišnjeg Lutkarskog proljeća.


Foto: Lutkarsko proljeće

Prema motivima poeme Augusta Šenoe, redatelj Ivan Ćaćić, lutkarskim tehnikama djeci je uspješno prenio moćne poruke koje ovaj tekst nosi, a što smo mogli vidjeti 2016. godine kada je posljednji put igrana u kazalištu. Prilikom adaptacije teksta, Ćaćić je zadržao originalnu ideju mijenjajući samo određene elemente. Uvođenjem naratora (cipela koju je postolar oteo vragu), Ćaćić je omogućio i trenutke za komunikaciju s djecom, a olakšao im praćenje i razumijevanje dajući priči jasan uvod i zaključak.

Predstavu ponovno grade vrhunski glumci Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Zorko Bagić i naša kolegica s Radio Vinkovaca, inače akademska glumica Nataša Veselinović, a tko koga igra provjerite na premijeri 1. travnja u Vinkovcima.

Organizirano u kazalište u prijepodnevnim terminima odlaze škole i vrtići, a za ove četiri predstave poslijepodne, ulaz je slobodan.

Koncepcija festivala je nepromijenjena, slijedi ju i popratni program, a posebnost je što je cijela županija pokrivena putujućim lutkarskim trupama.

Foto: Lutkarsko proljeće
Foto: Lutkarsko proljeće

Foto: Lutkarsko proljeće

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno