">
Foto: Charles Lang
U New Yorku se 29. svibnja 1957. godine održala premijera jednog od najboljih kaubojaca ikada, čuvenog “Obračuna kod O.K. korala” (Gunfight at the O.K. Corral). Taj film istražuje odnos dvije najomiljenije legende Divljeg Zapada, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) i Doc Hollidaya (Kirk Douglas). Kada Earp spasi Hollidaya od bande, neprijatelji postaju prijatelji te zajedno odluče očistiti Zapad od razuzdane bande Clanton… Film je dvostruko nominiran za Oscara 1958. godine.
Provincijski gradić u Teksasu, 1881. Nakon što se obračuna s Edom Baileyjem (Lee Van Cleef), željnim osvete zbog bratove smrti, nepopravljivi se kockar i mjesni izopćenik dr. John “Doc” Holliday (Kirk Douglas) pridruži proslavljenom saveznom šerifu Wyattu Earpu (Burt Lancaster). Earp planira mirovinu, ali ga spriječi brzojav brata Virgila (John Hudson) čijoj obitelji u Arizoni zaprijete članovi klana Clanton poznatog po nasilništvu i razbojstvima. Na putu u Tombstone Earla, zaljubljenog u lijepu kockaricu Lauru (Rhonda Fleming), prati Holliday, dok će ih obojicu u Arizoni dočekati neprijateljski raspoloženi Clantonovi među kojima su Ike (Lyle Bettger) i Billy (Dennis Hopper), te njihov plaćenik Johnny Ringo (John Ireland)…
Jedan od najpoznatijih događaja u povijesti američkog Divljeg zapada – okršaj saveznog šerifa Wyatta Earpa i Doca Hollidaya s razbojničkim klanom Clanton kod gradića Tombstone u Arizoni 1881. – poslužio je kao predložak nizu filmova (Moja draga Clementine, Doc, Wyatt Earp) pri čemu posebno mjesto ima klasični vestern “Obračun kod O. K. Corrala” u režiji slavnog Johna Sturgesa (Loš dan u Black Rocku, Sedmorica veličanstvenih) i u produkciji jednako slavnog Hala B. Wallisa (Casablanca).
Sturges je režirao film prema scenariju Leona Urisa kojem je kao predložak poslužio članak Georgea Scullina. Iako je povijesna faktografija u filmu izmijenjena, Sturgesov je vestern opravdano ponio epitet najdojmljivije ekranizacije ovog važnog događaja u naseljavanju američkog jugozapada i grčevite bitke za uspostavu reda i zakona. Pritom se redatelj odlučio za istančani spoj drame i akcijskog filma. U prvom je slučaju riječ o portretu Wyatta Earpa i Johna “Doca” Hollidaya, te o prikazu njihova međusobnog odnosa i odnosa sa ženama u koje su bili zaljubljeni, dok se u drugom slučaju radi o virtuozno režiranim sekvencama revolveraških obračuna i o napetoj priči o počesto uzaludnoj borbi protiv bezakonja.
Glavne uloge tumači maestralni dvojac Burt Lancaster (Elmer Gantry, Ptičar iza Alcatraza) i Kirk Douglas (Žudnja za životom, Šampion), dok su im partnerice Rhonda Fleming (Ponny Express) i oskarovka Jo Van Fleet (Istočno od raja). U jednoj od epizoda pojavljuje se i mladi Dennis Hopper (Goli u sedlu). Glazbu je za film skladao Dimitri Tiomkin čiju naslovnu pjesmu i veliki hit “Gunfight at the O.K. Corral” pjeva Frankie Laine. Film je nominiran za dva Oscara (montaža Warrena Lowea i zvuk Georgea Duttona), a deset godina kasnije Sturges je snimio svojevrsni nastavak “Hour of the Gun” s Jamesom Garnerom i Jasonom Robardsom u ulogama Wyatta Earpa i “Doca” Hollidayja. Klasično filmsko ostvarenje poput ovog vesterna ni nakon 64 godina od premijere nije izgubilo snagu i svježinu svoje realizacije.