1 C
Vinkovci
Srijeda, 6. prosinca 2023.

31. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu u ponedjeljak 26. rujna 2022. godine, svečano je obilježena 31. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministar Mario Banožić je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje ime čestitao pripadnicima Glavnog stožera Oružanih snaga trideset i prvu obljetnicu ustrojavanja. U obraćanju se prisjetio poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih braniteljica i branitelja, onih bez čije žrtve ne bi bilo naše sadašnjosti, ni budućnosti.

„Zahvaljujem na naporima koje ste tijekom Domovinskoga rata uložili kako bi hrvatski branitelji, odlučni i domoljubni, dobili stožerne smjernice i vojnička znanja, koja su nas dovela do svehrvatskih pobjeda, da živimo u sigurnoj i cjelovitoj državi. U ta povijesna vremena pretočili ste vizije i smjernice prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u blistave vojničke uspone, usmjeravajući duh zajedništva branitelja na presudnu snagu koja pobjeđuje“, rekao je ministar Banožić.

Ministar je poručio kako se Hrvatska vojska znalački usmjerava, spremna je i sposobna izvršavati zadaće, jamči stabilnost i mir našem narodu i svim našim građanima.

„Danas je Hrvatska vojska vjerodostojni partner i saveznik, koja jamči zaštitu i obranu zajedničkih vrijednosti, uspostavlja čvrste veze, gradi sliku hrvatskoga vojnika na kojeg Hrvatska može biti ponosna“, naglasio je ministar obrane.

Obraćajući se pripadnicama i pripadnicima Glavnog stožera ministar Banožić je rekao:

„Glavni stožer je združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane te od svih vas kao čelnik državnog tijela za obranu očekujem da u svojem radu i obavljanju zadaća poštujete i provodite zakon. Želim da i nadalje budete mjesto s kojeg se u Hrvatskoj vojsci upućuje na izvrsnost, želju za usvajanjem novih znanja i sposobnosti. Budite oni koji zahvaljujući sada najvećim ulaganjima u obranu, integriraju modernu opremu s vrhunskim ljudima, na ponos svih nas, na ponos Domovine“.Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj prisjetio se svih bivših načelnika Glavnog stožera kazavši kako su ostavili neizbrisiv trag  ne samo u organizaciji Glavnog stožera nego i modernizaciji Oružanih snaga. Svim pripadnicama i pripadnicima Glavnog stožera uputio je iskrene čestitke povodom Dana Glavnog stožera te zahvalio na njihovom doprinosu i stvaranju modernog i efikasnog stožera i snažne Hrvatske vojske.

Tijekom svečanosti dodijeljena su i odlikovanja, medalje, nagrade i pohvale zaslužnim pripadnicima Oružanih snaga RH.

“Pohvale i nagrade su smjernice i putokazi da dobro obavljamo svoj posao. Iznimno sam sretan i ponosan što sam primio pohvalu ministra obrane”, rekao je brigadir Robert Suntešić.

“Zahvaljujem ministru obrane na nagradi koju mi je uručio. Ovo je dokaz da se trud i zalaganje uvijek isplate”, kazao je pukovnik Samir Florijan.

Odlikovanja, medalje i pohvale djelatnicima Glavnog stožera Oružanih snaga RH uručili su ministar obrane Mario Banožić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno