31. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji

0
627

Predstavom „Miris jorgovana“ Gradskog amaterskog kazališta Županja u novoobnovljenom Domu kulture u Retkovcima u petak, 6. ožujka, su počeli 31. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji na kojima će do 22. ožujka biti odigrano 11 predstava kazališnih amatera iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Otvarajući manifestaciju načelnik općine Ivankovo Marko Miličević posebno je istaknuo ulogu retkovačkog kazališta „Mika Živković“ u organizaciji susreta kazališnih amatera kao i uopće u njegovanju amaterskoga kazališnog izričaja, što je i jedan od razloga da je općina u cjelovitu obnovu Doma kulture u Retkovcima uložila 1,7 milijuna kuna.

Za tradicionalnu retkovačku kazališnu manifestaciju konkuriralo je 28 predstava iz Hrvatske, BiH, i Srbije, a akademska glumica i umjetnička suradnica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku Selena Andrić, u svojstvu izbornice, odabrala je njih 11 iz Županje, Čakovca, Zaboka, Prološca, Splita, Vinkovaca, Donje Bebrine i Nedelišća kao i bosanskohercegovačkih kazališta iz Bugojna i Ljubuškog te kazališnih amatera iz Kostolca u Srbiji.

Sve predstave pratiti će Prosudbeno povjerenstvo u kojemu su teatrolog i kazališni kritičar Alen Biskupović, akademski glumci Vjekoslav Janković i Nenad Pavlović te akademske glumice Katica Šubarić, Petra B. Blašković i Selena Andrić, a odlučivat će o najboljima u deset različitih umjetničkih kategorija dok će glasovi publike odlučiti o najboljoj predstavi.

Uz “Miris jorgovana”, proteklog vikenda, publika u Retkovcima vidjela je još predstave “Kralj Lear” Dramskog studija ‘‘Dada‘‘ Kazališne družine Pinklec iz Čakovca te predstavu “Mrginji su u glavi” Kluba kulture Libuša Ljubuški. U sklopu retkovačke manifestacije predstavljena je i knjiga „Glumačko sazrijevanje“, glumice i profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Mire Perić.

Susreti se nastavljaju u četvrtak, 12. ožujka u 20 sati monokomedijom ‘‘Nekad i sad‘‘ Dramske udruge ‘‘Kaj‘‘ Zabok, a u 21 sat predstavom “Zadružna dioba” Šokačke glumačke družine ‘‘Matini kripoštoli‘‘ Donja Bebrina. U petak, 13. ožujka, u Retkovce stiže “Karolina Nojber” Pozorišta Castellum iz Kostolca (Srbija); sutradan je na redu “Veronikin rubac” Dramske udruge Proložac, a u nedjelju, 15. ožujka, predstava “Trži se novi suprug” Gimnazijske dramske scene Kraljica Split.