5 C
Vinkovci
Utorak, 23. travnja 2024.

Dani otvorenih vrata HAZU – Centar Vinkovci u čast Josipu Lovretiću

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U programu Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti večeras je prigodni program priredio i Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima. Program je posvećen Josipu Lovretiću ( Otok, 1865. – Čardak 1948. ), začetniku hrvatske etnologije, književniku i svećeniku, u povodu 70. obljetnice smrti, ali i u kontekstu Europske godine kulturne baštine. Priređena je tribina na kojoj su o Josipu Lovretiću govorili: mr.sc. Luka Marijanović profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci, diplomirani teolog Mirko Martinović iz Otoka i dr.sc. Anica Bilić, ravnateljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima.

“Željeli smo ukazati na važnost života i djela Josipa Lovretića, koji je zapravo svu svoju slavu i stekao unutar Akademije, koja mu je objavila čuvenu etnografsku monografiju “Otok” i s kojom je surađivao i umalo postao akademik, ali i staviti naglasak na važnost kulturne baštine koja nam pruža identitet”, istaknula je Anica Bilić.


Uz tribinu prikazan je i dokumentarni film HRT-a o Josipu Lovretiću te je priređena izložba, a program su upotpunili učenici Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno