U Hrvatskoj je od početka godine zabilježeno 35 slučajeva ospica, što je gotovo dvostruko povećanje u odnosu prema lani, kada su u cijeloj godini zabilježena 23 slučaja ospica. Trenutačno je u Zagrebu potvrđeno devet slučajeva ospica, a za jedan slučaj na koji se klinički sumnja još se čeka laboratorijska potvrda, koja će biti gotova u srijedu.

Prema riječima Ive Pem Novosel, epidemiologinje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, riječ je o odraslim oboljelim osobama, većinom nisu bile cijepljene, nije došlo do razvoja komplikacija, a većina ih je na kućnom liječenju. “U Zagrebu je sve krenulo od Francuza koji je donio ospice smjestivši se u jednom od zagrebačkih hostela”, rekla je Pem Novosel te dodala kako se u Hrvatskoj može govoriti o epidemiji ospica malih razmjera.

Na području Splitsko-dalmatinske županije registrirano je 14 oboljelih, a šestero ih je u Brodsko-posavskoj županiji. Od ukupno 35 zabilježenih slučajeva oko četvrtine su stranci koji su došli u Hrvatsku.

Pad stope procijepljenosti prijetnja je životima djece u brojnim zemljama, upozorili su nedavno stručnjaci na Globalnom summitu o cijepljenju u Bruxellesu.